 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1985/6207
K: 1985/5799
T: 04.11.1985
DAVA : Davacı vekili, müvekkilinin bir isim benzerliği nedeniyle davalı banka şubesi tarafından haksız olarak protesto edildiğini ve Merkez Bankasının yayımladığı listede yer aldığını, ticari itibarının sarsıldığını, kredi istemlerinin geri çevrildiğini, hatta Türk Ticaret Bankasının vadesi gelmeyen (352.458) lira bononun ödenmesini istediğini, belirterek bu haksız tutum nedeniyle (1.000.000) lira manevi tazminatın tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, bankanın ağır kusur ve ihmalinin bahis konusu olmadığını, davacının da belirttiği gibi isim benzerliğinin olaya neden olduğunu, tazminden gerekmiyeceğini ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece iddia, savunma ve ilgili belgelere göre yapılan yanlışlık farkedilir edilmez düzeltilmesi yoluna gidilmiştir. Bankayı ağır kusurlu saymak mümkün değildir. Mücerret protestonun B.K. 49 maddesi gereğince ağır bir zarar olarak kabulü de olanaksızdır gerekçeleriyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Bankalar bir kredi güven müessesesidir, bu nedenle yaptıkları işin niteliğine göre diğer tacirlerden daha dikkatli bir basiretli davranmaları gerekir. Banka tarafından bir tacirin bir başka kişi yerine protesto edilmesi veya Merkez Bankasına protesto edilen kişinin yanlış bildirilmesi ve Merkez Bankası tarafından bu kişinin protesto edilen kişiler arasında isminin tüm bankalara bildirilmesi bir tacir için manevi tazminatı gerektiren ağır bir durum ve bu işlemi yapan Banka tarafından da ağır kusuru oluşturur. Ayrıca olayda yanlış bildirim nedeniyle bir başka banka tarafından henüz vadesi gelmemiş banka alacağının tahsili için harekete geçirilmiştir. O halde, mahkemece tarafların durumu da nazara alınarak davacı yararına uygun bir manevi tazminata hükmetmek gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Yukarıda yazılı nedenlerle davacının temmyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 4.11.1985 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.