 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1985/4821
K: 1985/5036
T: 03.10.1985
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı Isparta Sulh Hukuk Hakimliğince verilen 9.4.1985 tarih ve 1118/192 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalılar tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı Anonim Şirket adına yönetim kurulu başkanı ve başkan vekili, Av. (A.K.) vasıtasıyla açtıkları davada, davacı şirketin 22.9.1980 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında yönetim kurulu üyelerinin seçildiğini, geçerli bir yönetim kurulu bulunduğu halde davalıların müracaatı ile şirkete kayyım tayin edilmiş olduğunu, oysa kararın gerekçesi olan (M.K.) isimli kişinin yönetim kurulu başkanı olmadığı için onun mahkumiyetiyle şirketin organsız kalmasının sözkonusu bulunmadığını, üstelik kayyım tayini talep edenlerin de şirketi temsile yetkili olmadığını ileri sürerek, kayyım tayini kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar cevap dilekçesinde, husumetin kayyım heyetine yöneltilmesi gerektiğini, davacıların geçerli bir seçimle iş başına gelmemeleri nedeniyle de dava açma ehliyetleri bulunmadığını savunarak davanın reddini istemişlerdir.
Mahkemece iddia ve savunmaya, ibraz edilen delil ve belgelere, ticaret sicil memurluğundan gelen yazı cevaplarına göre davanın kabulüne, kayyım tayini kararının iptaline karar verilmiştir.
Kararı davalılar temyiz etmiştir.
Hakimin hangi hallerde şirketin idaresi konusunda tedbir alabileceği TTK. 435 inci maddesinde gösterilmiştir. Bu hallerden birisi de şirketin orğanlarından birinin eksik olmasıdır. Isparta Sulh Hukuk Mahkemesince davalıların talebi ile, davacı şirketin organsız kaldığı gerekçesi ile üç kişilik kayyım heyeti tayin edilmiştir. Oysa olayımızda bu şart gerçekleşmiş değildir. Yönetim kurulu üyelerinden birinin mahkumiyeti nedeniyle şirket organsız kalmaz. Yönetim Kurulu üyesinin, azalığının düşmesi halinde ana sözleşmenin 11 inci maddesi aracılığıyla TTK. 315 inci maddesi gereğince, yönetim kurulunun onun yerine geçici olarak bir ortağı ilk genel kurula kadar seçmesi mümkün olduğuna göre organsızlık sözkonusu değildir. Bu itibarla, mahkemenin yasal şartları taşımayan kayyım tayini kararını iptal etmesi sonucu itibariyle doğrudur.
SONUÇ : Yukarıda gösterilen gerekçeyle temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 3.10.1985 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.