 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1985/3884
K: 1985/3975
T: 25.06.1985
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı Erzurum Asliye 2. Hukuk Hakimliğince verilen 5.7.1984 tarih ve 251-331 sayılı hükmün temyizen tetkiki davacılar ile ihbar olunan (S) Ltd. Ş. vekilleri tarafından istenmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacılar vekili, davalı kuruma ait aracın müvekkiline ait araca çarparak zarara neden olduğunu belirterek (1.100.000) liranın tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, olaya karışan aracın trafikte kurum adına kayıtlı olduğunu, ancak (S.) Ltd. Şirketi ile kurum arasında yapılan sözleşme gereğince montaj işleminde kullanılmak üzere adı geçen şirkete verildiğini ileri sürmüş ve davayı bu şirkete ihbar etmiştir.
İhbar olunan şirket vekili, TRT ile yapılan sözleşmeyi kabul etmiş kusur oranına ve tazminat miktarına itiraz etmiştir.
Mahkemece iddia, savunma, ilgili belgeler ve bilirkişi raporu gereğince (773.780) liranın (S.) Ltd. Şirketinden tahsiline, TRT hakkındaki davanın husumet noktasından reddine karar verilmiştir.
Kararı (S.) Ltd. Şti vekili ve davacılar vekili temyiz etmiştir.
1 - Kazaya karışan aracın davalı TRT adına ithal edildiği ve trafik kaydının dahi TRT adına yapıldığı dosya münderecatından açıkça anlaşılmış ve bu husus mahkemece de kabul edilmiştir. Öte yandan davalı genel müdürlük davayı (S.) Ltd. Şt'ine ihbar etmekle de husumeti kabul etmiştir.
Aracın uzun süreli olarak firmaya kiraya verildiği hususu da iddia ve ispat edilmiş değildir. Hal böyle olunca Karayolları Trafik kanunu'nun 50 nci maddesi uyarınca davalı TRT kurumunun meydana gelen hasardan araç maliki sıfatıyla sorumlu olacağının kabulü gerekeceğinden mahkemece aksi düşünce ile husumet yönünden verilen red kararı bozulmalıdır.
2 - İhbar olunan vekilinin temyizine gelince,
(S.) Ltd. Şti'nin davada taraf olmadığı ve bir sıfatı da bulunmadığı sadece ihbar olunan üçüncü kişi olarak duruşmalara iştirak ettiği aşikar bulunmasına rağmen adı geçen şirkete izafeten hüküm kurulması usul hükümlerine aykırı düştüğünden hükmün bu yönden de bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda 1 no'da yazılı nedenlerle davacının temyiz itirazının kabulüne, 2 no'lu bentte yazılı nedenle ihbar olunan vekilinin temyiz itirazının kabulüne ve hükmün BOZULMASINA, 25.6.1985 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.