 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1985/425
K: 1985/844
T: 15.02.1985
- PRİM BELGELERİ VE ÖLÇÜMLEME
ÖZET: İstek [irade] üzerine kaldırılmış bulunan bir işlemin iptali yolunda mahkemeye başvurularak hukuki korunma istenmesi düşünülemez.
(506 s. SSK. m. 79)
Davacı, prim itiraz komisyonu kararının iptalini istemiştir. Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir.
Hükmün davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla, dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
İlk ölçümleme işlemi, Kurum komisyonunca işverenin itirazı üzerine kaldırılmış, 'kurum bu karara uyarak yeniden ölçümleme cihetine gitmiştir. Şu duruma göre, ilk ölçümleme işleminin kaldırılmış bulunduğu olgusu davada kabul olunmak gerekir. Hal böyle olunca, Kurumun, "kurum komisyonu" kararı, bir başka anlatımla kendi iradesi gereğince kaldırılmış bulunan bir işlemin iptali yolunda mahkemeye başvurması ve mahkemeden hukuki korunma istemesi düşünülemez.
O halde, sonucu bakımından davanın reddi yolundaki yerel mahkeme hükmü isabetlidir ve bu hükmün bozulması istemini amaçlayan davacı Kurumun temyiz itirazları yerinde değildir. Bu ve dosya içeriğine göre temyiz itirazlarının reddi ile hükmün (ONANMASINA), 15.2.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.