 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1984/779
K: 1986/295
T: 26.03.1986
DAVA : Taraflar arasındaki "alacak" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Simav Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 2.12.1982 gün ve 76-695 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 11. Hukuk dairesinin 25.4.1983 gün ve 2012-2134 sayılı ilamı: (... Davacı, dava dilekçesinde iki ihale arasındaki (54.563) liralık fiat farkıyla (38.500) liralık gecikme faizinin toplamı (93.063) liranın dava tarihinden itibaren faiziyle birlikte tahsilini talep etmiş, mahkemece faize faiz yürütülemiyeceği gerekçesiyle (38.500) lira için istenen faiz talebini reddetmiştir.
Davacının (38.500) liralık talebi, dosyada mevcut açık artırımlı satış şartnamesinin 15. maddesinde belirtilen ile ihaleye göre bedel yatırılması gereken en son gün ile 2. ihaleye göre bedel yatırılması gereken en son gün arasında geçecek süre için ilk ihale bedeli üzerinden hesaplanan parti satış tutarının % 12'si olan miktara ilişkindir. Şartnamenin 15. maddesindeki bu husus taraflar arasında kararlaştırılmış bulunan bir nevi cezai şart niteliğinde olup dayanağını sözleşmeden almaktadır. Bu itibarla istemin faize faiz yürütülmesi şeklinde mütalaa olunması doğru olamıyacağından (93.063) liranın tümü üzerinden dava tarihinden itibaren faize hükmedilmek gerekirken, (38.500) liralık kısım hakkında faize hükmedilmemesi bozmayı gerektirmiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, 26.3.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.