 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1984/9615
K: 1984/11259
T: 18.12.1984
DAVA : Taraflar arasındaki kıdem tazminatı farkının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 18.12.1984 salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü yapılan tebligata rağmen taraflar adına kimse gelmediğinden incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı askere giderken aldığı kıdem tazminatını iade etmek suretiyle son defa iş aktinin sona erdiği tarihte tüm hizmeti üzerinden kıdem tazminatı hesabı yapılarak mahsup edilmesini isteyemez. Böyle bir uygulama 1475 Sayılı İş Kanununun değişik 14. maddesinin aynı kıdem süresi için bir defadan fazla kıdem tazminatı ödenmez hükmüne aykırı olur ve buna geçerlilik tanınamaz.
Bu durumda işverenin uygulaması doğru olup, davanın reddi gerekirken, askerlikten önceki süre dahil edilerek tüm hizmet süresi için kıdem tazminatı hesaplanıp, iade edilen kıdem tazminatı mahsup edilmek suretiyle hüküm tesisi yasaya aykırıdır. O halde karar bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan karar yukarda gösterilen sebebten davalı yararına BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde ilgilisine iadesine, 18.12.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.