 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1984/7965
K: 1984/9185
T: 25.10.1984
DAVA: Davacı kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini isemiştir.
Yerel mahkeme, sabit olmayan davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR: Davacı, 4.10.1982 tarihli dilekçesiyle işverene başvurarak evleneceğinden işyerinden ayrılacağını bildirmiş ve gerçekten de 5.11.1982 tarihinde evlenmiştir.
İş Yasasının 14. maddesinde konu ile ilgili değişiklik 30.7.1983 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2869 sayılı yasa ile yapmıştır. Bu hale göre davacının gerek işten ayrılması gerekse evlenmesi yasa değişikliğinden önceye rastlamakla olduğundan uyuşmazlığın yasa hükmüne göre değil ondan önceki Yargıtay içtihatları uyarınca çözümlenmesi gerekir.
Yasa değişikliğinden önceki uygulama ise: 506 sayılı S.S. Kanununun 13.7.1967 gün ve 899 sayılı kanunun 3. maddesiyle eklenen ek maddesiyle evlenme dolayısiyle işlerinden ayrılan kadın sigortalılara kendileri ve işverenleri tarafından ödenen malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin yarısının yazılı talepleri üzerine toptan ödeme şeklinde verileceği işten ayrıldıkları tarihten itibaren bir sene içinde evlenmiş veya evlendikleri tarihten itibaren bir sene içinde işten ayrılmış olan kadın sigortalıların evlenme dolayısiyle ayrılmış sayılacakları hükme bağlanmıştır.
Öte yandan 1475 sayılı yasanın 1927 saylı yasa ile değişik 14. maddesinde hizmet akdini bağlı bulunduğu kanunla kurulu kurumdan toptan ödeme almak amaciyle fesheden ve bu amaçla kuruma başvurduğunu belgeleyen işçiye kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmiştir.
Davacının evlenmek amacıyla iş akdini feshettiği bellidir. Bunun üzerine Sosyal Sigortalar Kurumundan da toptan ödeme almışsa bu yön araştırılarak sonucuna ve az önce açıklanan esaslara göre karar verilmesi gerekirken sadece evlilikten önce iş akdini feshetmiş olduğundan bahisle karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, 25.10.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.