 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1984/5503
K: 1984/6249
T: 07.06.1984
DAVA: Davacı, kıdem tazminatı farkının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı ve ihbar olunan avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR: 1- Davacının 1.6.1984 - 18.10.1976 tarihleri arasında Adapazarı Belediyesinde memur statüsünde çalıştığı hususunda bir ihtilaf yoktur. Yine davacının 28.5.1979 tarihinde emekli olmak için Adapazarı Sosyal Sigortalar Kurumuna başvurduğu anlaşılmaktadır.
İş Kanununun 14/5 inci maddesine göre T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanununa veya yalnız Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olarak sadece aynı ya da değişik kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle Sosyal Sigortalar Kanununa göre yaşlılık veya malullük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazanan işçiye bu kamu kuruluşlarında geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödenmektedir.
O halde, davacının son olarak ayrılma tarihinde emekliliğe hak kazanıp kazanmadığının, başka bir anlatımla az önce açıklanan hükümde öngörülen koşulların davacının işten ayrıldığı tarihte gerçekleşip gerçekleşmediği araştırılıp tesbitiyle gerçekleşmiş ise, memuriyette geçen sürenin değerlendirilmesi aksi halde memuriyette geçen hizmetin değerlendirilmemesi gerekirken eksik inceleme ile hüküm kurulması isabetsizdir.
2- Hükme dayanarak yapılan bilirkişi raporunda davacının Erenler Belediyesinde işçilikte 20.10.1976-13.2.1978 tarihleri arasında 1 yıl 3 ay 13 gün hizmeti kıdem tazminatının hesabında hem işçilik hizmet süresine hem de memuriyet hizmet süresine dahil edilerek iki kere kıdem tazminatının hesabında değerlendirilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
3- Kabul şekli itibariyle kıdem tazminatı hesaplanırken memuriyet dönemine ilişkin kısımda İş Kanununun 14 üncü maddesinde öngörülen emekli ikramiyesi ile ilgili sınırlama gözetilmelidir.
SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda gösterilen sebeplerle BOZULMASNA (...) 7.6.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi