 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1984/5308
K: 1984/6029
T: 30.05.1984
DAVA : Davacı kıdem tazminatının ödetilmesine karşı davacı ise, emeklilik nedeniyle fazla ödenen kıdem tazminatının geri alınmasına karar verilmesini istemiştir.
Yerel Mahkeme, asıl davayı reddetmiştir. Karşı davayı ise, kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davacı ve karşı davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı, 8.10.1958 - 23.5.1973 tarihleri arasında geçen hizmet süresinin sonraki hizmetine katılmadığından bakiye kıdem tazminatı istemiştir. Mahkeme davacının bu ilk devre hizmetinin bir mahkumiyeti nedeniyle bozulduğundan bahisle davayı reddetmiştir.
İş Yasasının 14. maddesinde 17/II. maddedeki ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış ve eylemlerden dolayı iş akdinin işveren tarafından bozulma hallerinin kıdem tazminatı engellediğini hükme bağlamıştır. Buna göre haklı feshin gerçekleşmesi için suçun işyerinde işlenmiş olması şarttır. Eğer davacının mahkumiyetine ve dolayısıyle akdin feshine neden olan suç işyeri ile ilgili değilse akit davacının şahsına bağlı tutukluluk dolayısıyle devamsızlıktan feshedilmiş sayılacağından bu olaydan önceki hizmet süresinin kıdem tazminatı içinde değerlendirilmesi gerekir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılan sebepten BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde ilgiliye iadesine 30.5.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.