 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1984/2194
K: 1984/2844
T: 16.03.1984
DAVA : Davacı, ihbar ve kıdem tazminatıyla fazla çalışma ve yıllık ücretli izin parası ve bayram tatili gündeliklerinin ödetilmesini karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılarla, toplanan delillere ve gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2 - Kötüniyet tazminatı ihbar tazminatının nitelikle şeklidir ve miktarıda normal ihbar tazminatının 3 katıdır. Üç katlı kötüniyet tazminatına hükmedildikten sonra ayrıca birde ihbar tazminatına hükmedilmesi yasaya aykırıdır.
3 - Karar yerinde istenen hak türlerinden hangisi için ne kadar miktarın hüküm altına alındığı belirtilmemiştir. Bu hal usule ve özellikle istekle bağlı kalınarak hüküm tesis edildiğine imkan vermemiş olması yönünden hatalıdır.
4 - Nitekim davacı kıdem tazminatından 22.500 lira istemiştir. Oysa Mahkemenin bilirkişi hesabındaki 41.531 lirayı hüküm altına aldığı anlaşılmaktadır. Bu da usulün 74 üncü maddesine aykırıdır.
5 - Dosya içindeki imzalı bordorlarda işçinin herhangi bir ihtirazi kayıt ileri sürmeksizin 1981 senesi içinde fazla çalışma parası aldığı görülmektedir. Artık davacı bu aylar için daha fazla çalışma parası isteyemez.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan sebepten davalı yararına BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 16.3.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.