 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1984/12093
K: 1985/1996
T: 21.02.1985
DAVA : Davacı, ihbar ve kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davalı Avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı, (T...)'a ait işyerinde çalışmakta iken işyeri sahibi olan bu şirket işyerini senelik ihale sureti ile taşaron firmalara vermek suretiyle işleri yürütmektedir. Nitekim davalı (N...) Denizcilik Limited Şirketi de davacıyı çalıştıran işverendir. İşyeri 31,12.1983 tarihinde diğer taşaron firma (S...)'a ihale ile devredilmiştir. Davacı halen aynı işyerinde ara vermeksizin çalışmaya devam etmektedir.
Diğer taraftan İş Kanunu'nun kıdem tazminatını düzenleyen 14/2. fıkrada işyerlerinin devir ve intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmiş veya başka yere nakli halinde işçinin kıdeminin işyerlerindeki hizmet akitlerinin sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanacağı ve kıdem tazminatının sonunda yasada öngörülen koşullarla bozulması halinde işlemiş kıdem tazminatından her iki işverenin sorumlu olacağı hükme bağlanmıştır.
Bu müşterek sorumluluk yanında eski işverenin sorumluluğu kendi zamanındaki çalışma süresi ve o zamanki ücret seviyesi ile sınırlı tutulmuştur. Yasa koyucu hizmet devam ederken işverenin değişmesi ile hizmetin bütünlüğü bozularak ara yerde kıdem tazminatı ödeneceğini amaçlamamıştır. Bu hale göre davanın reddi gerekirken kabulünde isabet görülmemiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda belirtilen nedenle BOZULMASINA, 21.2.1985 gününde oyçokluğuyla karar verildi.