 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1984/10303
K: 1985/378
T: 23.01.1985
DAVA : Davacı, ücret farkı, fazla çalışma parası farkı, vardiya zammı ve ikramiye ile yıllık ücretli izin parasının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davalı belediye avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle, kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı, 26.12.1978 tarihinde muvazzaf askerlik nedeniyle işyerinden ayrılıp 25.3.1980 tarihinde terhisini müteakip süresinde işyerine başvurması ve buna göre işe alınmaması nedeniyle ayrıldığı tarihteki Toplu İş Sözleşmesi'nin 26, tekrar işe alındığı 21.4.1981 tarihindeki yürürlükteki Toplu İş Sözleşmesinin 14. maddesi uyarınca ücretinin tesbitiyle eksik ödenen ücret farklarını istemiştir.
Gerçekten davacının muvazzaf askerlik nedeniyle 26.12.1978 tarihinde işten ayrılırken yürürlükteki Toplu İş Sözleşmesin'nin 26. maddesi muvazzaf askerlik nedeniyle hizmet akitleri sona eren ve kıdem tazminatını almayan işçilerin askerlik hizmeti son bulmasından sonra 1 ay içinde işverene başvurmaları halinde eski kadrolarından derhal işe başlatılacağı ve işe alındığında hizmet aktinin sona erdiği tarihteki kadro, ünvan vesair kanuni hakları müktesap hakları olmak üzere işe başladıkları tarihteki Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine uygun intibaklarının yapılacağı belirtilmiş, işe başladığı tarihte Yüksek Hakem Kurulu'nca yürürlüğe konulan Toplu İş Sözleşmesi'nde ise, aynı nitelikle hükümler getirilmiştir.
Bu durumda davacının muvazzaf askerlik sebebiyle işten ayrıldığı tarihteki ücret, kadro ve ünvan ve o tarihteki hizmet süresine tekabül eden derece ve posizyonun askerlik sonunda işe başladığı tarihte yürürlükte bulunan Toplu İş Sözleşmesi'nin hükümlerine göre alabileceği ücret ne ise davacı işe girerken ancak bu biçimde bir intibat isteyebilir.
Her halükarda kendisinin askerlikte bulunduğu ve davalı işyeri ile ilişkisinin kesilmiş olduğu dönemde işyerinde çalışan sendika üyesi işçilere öngörülen zamlardan yararlanamaz.
Toplu İş Sözleşmeleri'ni anılan hükümlerinin yukarıda açıklandığı gibi yorumlanıp davacının askerlik dönüşü işe giriş ücretinin bu şekilde saptanması ve işe girdiği tarihten dava tarihine kadar olan farkların hüküm altına alınması gerekiren yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle davalı yararına BOZULMASINA, 23.1.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.