 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E: 1984/423
K: 1984/13979
T: 29.11.1984
DAVA : Taraflar arasında tapulama tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle gereği görüşüldü:
KARAR : Tapulama sırasında 9905 parsel sayılı 21500 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz 9906 ve 9908 ile 9911 sayılı parsellerle bir bütün olarak aynı tapu kaydının kapsamında olup, mirasçılar arasında yapılan tapu dışı paylaşmaya dayanılmak suretiyle (Z.Y.) adına tespit edilmiştir. İtirazı tapulama komisyonu tarafından red edilen davacı (M.A.) ve (T.A.) bu yeri 13.8.1968 günlü adi senetle davalı (Z.Y.)'dan satın aldıklarını ileri sürerek dava açmışlardır. Mahkemece davanın reddine, dava konusu 9905 sayılı parselin davalı (Z.Y.) adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davacı (M.A.) ve (T.A.) vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu taşınmazın dava dışı olan 9906, 9908, 9909, 9910 ve 9911 parsel sayılı taşınmazlarla birlikte bir bütün olarak davalı tarafın dayandığı Mart 1323 gün ve 6 sayılı tapu kaydının kapsamında kaldığı, kaytı maliki (A.)'ın ölümü üzerine mirasçıları arasında yapılan keşif ve uygulama, dinlenen bilirkişi düşüncesi ile saptanmıştır. Tapulu taşınmazın tapu dışı taksimi taşınmazı tapusuz hale getirmez. Davacı taraf, dava konusu taşınmazı (Z.Y.)'dan 13.8.1968 gününde senetle satın aldıklarını ileri sürmüşlerdir. Tapulama tespitinin yapıldığı gün ile taşınmazın tapu dışı satıldığı gün arasında Tapulama Kanunun 32/c maddesinde öngörülen 10 yıllık zilyetlik süresi geçmemiştir. Mahkemece bu yön gözetilerek, taşınmazın (Z.Y.) adına tespitine karar verilmesi isabetlidir. Bu nedenlerle davacı (M.A.) ve (T.A.)'in yerinde olmayan temyiz itirazlarının reddi ile hükmün ONANMASINA, 29.11.1984 gününde oybirliği ile karar verildi.