 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1984/5897
K: 1984/6162
T: 18.05.1984
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : Dava, iktisap ve konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın boşaltılması isteğine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş ve hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
Davacı eski malikin hissedarı olduğu kooperatif hissesine tekabül eden kiralananı iktisap ettiğini ileri sürerek 6570 sayılı Yasanın 7/d maddesindeki sürelerden istifade ederek işbu davayı açmıştır. Mahkeme M.K.nun hükümlerine göre iktisap olmadığından bahisle davayı reddetmiştir. Kiralananın kooperatif adına tapulu bulunduğu, satıcının kooperatifin hissedarı olduğu, davacının bu hissedarlığı satın aldığı ve davacının kooperatifin ortağı olduğu ihtilafsızdır. Kooperatif adına tapulu bulunduğu, satıcının kooperatifin hissedarı olduğu, davacının bu hissedarlığı satın aldığı ve davacının kooperatifin ortağı olduğu ihtilafsızdır. Kooperatifler kanunun 2. maddesi gereğince taşınmazın ferdi mülkiyete geçilmeden kooperatif ortaklarına tahsisi ve ortakların da bunu şekilde iktisap eden yeni malik 6570 sayılı Yasanın 7/d maddesindeki sürelerden istifade etmek suretiyle dava açabilir. Ancak kiralananın davacıya veya hisseyi devreden eski ortağa tahsis edilip edilmediği dosyadan anlaşılmamaktadır. Bu husus araştırılarak varılacak sonuç dairesinde bir karar verilmek gerekirken yazılı şekilde red kararı verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, 18.5.1984 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.