 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1984/11740
K: 1984/12009
T: 29.11.1984
DAVA : Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : Dava, konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın boşaltılması isteminden ibarettir. Mahkemece red kararı verilmiş ve hüküm davacı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davacı, iki katlı bulunan binanın üst katında kızıyla beraber oturnduğunu ve kızının evli ve iki çocuğu bulunduğunu, damadı ile birlikte ikametin bazı zorluklar doğurduğunu ve bu nedenle binanın alt katında davalının kirasında bulunan mahalli kızının ihtiyacına tahsis edeceğini ileri sürerek kiralananın kızının ihtiyacı nedeniyle boşaltılmasını talep etmiştir. Dinlenen davacı şahitleri iddiayı teyid etmiş ve mevcut nüfus kaydına görede davacının kızının evli ve 2 çocuklu bulunduğu anlaşılmıştır. Binanın üst katında davacının kızının evli ve 2 çocuklu bulunduğu anlaşılmıştır. Binanın üst katında iki ailenin zaruret hali mevcut bulunmadıkça birlikte oturmasının bazı mahzurlar doğuracağının kabul edilmek gerekir. Davacının kızını müstekil olarak oturtmak imkanlarına sahipken birlikte oturmaya zorlanması mümkün değildir. Oturulan yerin bir odasına başka bir çocuğunun eşyalarının konulması ve bu odanın kapalı tutulması davaya etkili değildir. Üst katında birlikte oturmaya elverişli olması davacının kötü niyeti isbat edilmedikçe ihtiyaç iddiasının kabulüne önlemez. Bu cihetler gözönünde tutularak kiralananın boşaltılmasına karar verilmek gerekirken yazılı şekilde red kararı verilmesi, usül ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA, 29.11.1984 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.