 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Ceza Dairesi
E: 1984/6544
K: 1984/8653
T: 29.11.1984
DAVA : Resmi daireden dosya çalmaktan sanık Abdülkadir hakkında yapılan duruşma sonunda; TCK.nun 491/1, 59/2, 525. maddelerinde tevfikan 10 ay hapsine ve cezası kadar genel güvenlik gözetimi altında bulundurulmasına dair (Bursa-Yenişehir Asliye Ceza Mahkemesi)'nden verilen 25.8.1983 tarihli hükmün temyizen tetkiki sanık tarafından istenilmiş ve para depo edilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı Yüksek Makamından bozma isteyen tebliğname ile 30.10.1984 gününde daireye gönderilmekle okunarak, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Sanığın eylemi, kaçakçılık suçu nedeniyle hakkında açıklanan dava dosyasını mahkeme kaleminden gizlice alıp yok etmektir.
TCK.nun 275. maddesinde öngörülen suç hükümet dairelerinde bulunan her türlü belgeyi yok etmektir. Bu belgelerin mutlaka hukuki sonuç doğurucu nitelikte olmaları zorunlu olmayıp hükümet dairelerinde saklanmalarına gerek duyulmaları yeterlidir ve bu nedenle de suçun hukuki konusu "devlet yönetimi" dir. Buna karşılık, TCK.nun 348.maddesindeki belgelerin hukuki sonuç doğurucu olmaları zorunludur ve 275. maddeye oranla daha sınırlıdırlar. Yasanın anılan 348. maddesi bu nitelikteki belgelerin bütünlüğüne ve kullanılırlıklarına karşı eylemleri "kamu güvenini" sarstıkları için suç saymıştır. Bir başka deyişle, bu suçların hukuki konusu kamu güvenidir.
Bu durum karşısında, eğer TCK.nun 348. maddesinin kapsamına giren bir belge hükümet dairelerinden birine ve bu arada, adliyeye teslim edilmiş ve yok edilmişse, aynı eylemle hukuki konuları ayrı iki ihlal, yani TCK.nun 275 ve 348. maddelerine aykırı hareket edileceğinden, 79. maddesi karşısında daha ağır hükmü içeren 348. madde uygulanacaktır. Eğer belge, TCK.nun 348. maddesindeki belgelerden değilse, hükümet dairesine teslim edildiğinden sadece TCK.nun 275. maddesi uygulanacaktır. Belgeler birden çok ve bir kesimi TCK.nun 348 ve bir kesimi de 275. te olan eylem, hukuk açısından çok olup, suçların maddi içtimai kurallarına göre TCK.nun 275. ve 348. maddelerini oluşturan iki ayrı suç oluşacaktır.
Şunu da eklemek gerekir ki, her iki maddenin kapsamına giren belgeler de birden çok iseler, her madde için teselsül söz konusu bulunacaktır.
Sanığın eylemi, dosyayı bütünüyle çalıp yok etmek olduğuna göre dosyanın içindeki belgelerin niteliklerinin araştırılarak, yukarıda belirtilen kurallara göre hüküm kurulması gerekirken yazılı biçimde karar verilmesi,
SONUÇ : Yasaya aykırı ve sanığın temyiz itirazları yerinde bulunduğundan, tebliğname gibi hükmün BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine, 29.11.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.