 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
1. Hukuk Dairesi
E: 1984/8451
K: 1984/9222
T: 24.09.1984
DAVA : Taraflar arasında görülen davada; Davacılar, kendilerinde yararlandıkları ve özel parselasyon planında işaretli olduğunu ileri sürdükleri yola davalıların ev yapmak, duvar örmek ve tahta perde çekmek suretiyle elattıklarını bildirerek el etmanı önlenmesi ve kal isteğinde bulunmuşlardır.
Davalılar, yaklaşık on yıl evvel evlerinin yapıldığını bildirmişlerdir.
Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir. Kararın temyizen incelenmesi süresinde davacılar tarafından istenilmekle dosya incelendi gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, müşterek mülkiyet üzere tapuda kayıtlı olan taşınmazda özel parselasyon sonucu ihdas edildiği ileri sürülen yola elatmanın önlenmesi ve kal isteğine ilişkindir. Gerçekten davacılar, davalılar ve davada taraf olmayan kişiler adına tapunun 3328 ada 14 parselinde müşterek mülkiyet üzere kayıtlı buluna taşınmazın paydaşlar arasında kullanma biçimi yönünden anlaşmaya varıldığı, bunun özel bir parselasyon haritasına yansıtıldığı, taşınmazın yerleşim alanı haline dönüştüğü dosya içeriği ile sabittir. Sözü edilen ve davalılarca karşı konulmayan özel parselesyon planının tarafları bağlayacağı kuşkusuzdur. Uzman bilirkişi aracılığıyla yapılan uygulama sonucu planda işaretli dava konusu özel parsel ya da parsellerin yoluna davalılardan (O.Y.)'ın taşkın bina ve bahçe yapmak, diğer davalı (C.Ü.)'in de el çit çekmek suretiyle elattıkları saptanmıştır. Hal böyle olunca davalılardan (C.Ü.)'in davayı kabul niteliğindeki beyanı da dikkate alınarak ve özel parselesyon planına değer verilerek hüküm kurulması gerektiğinin düşünülmemesi doğru olmadığı gibi hüküm tarihinde yürürlükte bulunan 2805 sayılı yasa hükümerinde tarafların yararlanma imkanları yönünden araştırma yapılması gerektiğinin nazara alınmaması isabetsizdir. Davacıların temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle hükmün belirtilen nedenden ötürü H.U.M.K.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA 24.9.1984 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.