 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1984/7691
K: 1984/8241
T: 26.12.1984
DAVA : Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı Avukatınca temyiz edilmesi üzerine ..gereği konuşulup düşünüldü :
Davacı davalılardan inşa etmekte oldukları binadan bir daire satın aldığın projesi olmadığı için tapusunu veremediklerini ileri sürerek ödediği 519.00 lira satış bedeli ile 500.000 lira tazminatın tahsilini istemiştir.
Davalılar davacının sözleşmeyi kendileriyle değil A.İnş. Tic. Koll. Şti. ile yaptığını bu nedenle davanın kendilerine yöneltilmesinin mümkün olamayacağını beyanla husumet itirazında bulunmuşlardır.
Mahkemece davanın husumet yönünden reddine karar verilmiştir.
Dava dilekçesi münderecatına göre davalı kollektif şirkettir. özellikle dava dilekçesinin açıklama bölümünde inşaat protokolunun kollektif şirket adına hareket eden davalılarla yapıldığı belirtilmiştir. Dava dilekçesi başlığında davalı olarak M.T. ve Şei.T.'in gelmektedir. Bu durumda mahkemece yapılacak iş adı geçen kişiler kollektif şirketi temsile yetkili kıldıkları vekillerinin huzuru ile yapılarak davanın esasını karara bağlamak yada bu kişiler şirketi birlikte veya tek başlarına temsil etmiyorlarsa öncelikle dava dilekçesini ve duruşma günün davalı mevkiindeki kolllektif şirket tebliğ etmek ve yargılamaya başlamaktır.
Mahkemece yazılı gerekçe ile davanın husumet yönünden reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olduğundan bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle davacı yararına BOZULMASINA...26.12.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.