 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1984/4906
K: 1984/5765
T: 27.09.1984
DAVA : Taraflar arasındaki tesbit davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı, davalının sahibi olduğu taşınmazların kiracısı olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, taşınmazların çocuklarına ait olduğunu, davacının kira parasını artırmadığını ve kiralananları bıraktığını bu nedenle tarlaları başkasına kiraladığını savunmuş, davanın reddini dilemiştir.
Mahkeme kira ve kiracılığın tesbiti ile kiracılıkla ilgili tüm davaların görülmesinin Sulh Hukuk Mahkemesinin görevine girdiğinden bahisle görev yönünden davanın reddine ve dava dosyasının Sulh Hukuk Mahkemesine tevdiine karar vermiştir.
Karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
H.U.M.K.nun 8/II-1. maddesine göre kira sözleşmesine dayanan her türlü tahliye, akdin feshi, yahut tesbit davaları, bu davalarla, birlikte açılmış kira alacağı ve tazminat davaları ve bunlara karşılık olarak açılan davaları Sulh Hukuk Mahkemesi görür. Tetkik konusu dava ise Borçlar Kanununda düzenlenmiş kira hükümlerine göre açılmış davada taraflar arasında yapılmış kira sözleşmesinin ve kurulmuş kiracılığın devam etmekte bulunduğunun tesbitine karar verilmesi istenilmiştir. Öyleyse davaya bakmak görevi dava olunan değeri gözetildiğinde Asliye Hukuk Mahkemesine aittir. Bu yön gözetilmeden görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Karar bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle davacı yararına BOZULMASINA, 27.9.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.