 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1984/1137
K: 1984/2665
T: 09.04.1984
DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı, davalı ile 1977 ile 1980 yılları arasında Konfeksiyon ticareti konusunda ortaklık yaptıklarını 1.12.1980'de ortaklığı tasfiye ederek (İ.T.)'ya sattıklarını toplam kar 850.000 liradan payına düşenden 65.00 lira ödenmiş olup 360.000 TL.'sının davalı yanca ödenmediğini ileri sürerek ödetilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuş, Mahkemece tanık dinletme isteği reddedilmeyerek davalıya and yöneltilmiş ve yöneltilen andın eda edilmiş olduğu gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2 - Mahkeme, davacının yemin yöneltmesi üzerine davalının yemini eda ettiği gerekcesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ne var ki, Mahkemece, yemin yöneltilen husus davacıdan sorularak yemin konusu açıkca belirlenmemiş olduğu gibi, davalının dava konusu hakkında yeminli bir ifadesi de bulunmamaktadır. Duruşma tutanağından anlaşıldığı üzere davalı sadece yemin edeceğini bildirmekle yetinmiş ve yemin yapmıştır. Yeminli olarak söylediği yemin zaptında tespit edilmemiştir. Davalının yemin ettirilmesi şekli H.U.M.K. nun 339 ve devam eden maddelerine uygun bulunmamaktadır. Bu itibarla Mahkemenin öncelikle davacıdan teklif edilen yeminin mahiyetini sorup tesbit etmesi ve bu konuda davalının yeminli ifadesini alması ve sonucuna göre bir karar vermesi gerekir. Usul ve yasaya uymayan yemine dayanılarak yazılı şekilde karar verilmiş olması bozma nedenidir.
SONUÇ : Yukarıda 1 inci bentte gösterilen nedenlerle davacının diğer temyiz itirazlarının reddi ile temyiz olunan kararın 2 nci bentte yazılı nedenle davacı yararına BOZULMASINA 9.4.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.