 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1984/1024
K: 1984/2309
T: 27.03.1984
DAVA : Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı 5500 liranın davalılardan (A.Ç.)'dan alınarak davacıya ödenmesine ve fazla istekle diğer davalıya yöneltilen davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü KARAR : Davacı, kiracısı olduğu simit fırının içindeki demirbaş eşyası ile birlikte davalılardan (A.Ç.)'a üç aylığına kiraladığını, fakat sonradan davalıların devamlı kontrat yaptıklarını ve kendisine ait olduğu halde fırında kalan demirbaşların geri verilmediğini ileri sürerek, bunların bedeli olan 250.000 liranın davalılardan tahsilini istemiştir.
Davalılardan (M.Y.), fırının ve fırındaki demirbaş eşyanın oğluna ait olduğunu, kendisinin bir ilgisinin bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Diğer davalı (A.Ç.) ise fırını davacıdan üç aylığına kiraladığını, bu sırada gelen mal sahibi ile kontrat yaptığını, mal sahibinin fırındaki demirbaş eşyanın kendisine ait olduğunu söylediğini savunmuştur.
Mahkemece davanın kısmen kabulüne ve 5500 TL.'nın davalı (A.Ç.)'dan tahsiline karar verilmiş, diğer davalı (M.Y.) bakımından dava reddedilmiştir. Hükmün temyizen incelenmesi davacı tarafından istenmiştir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık kira sözleşmesinden kaynaklanmaktadır. Dava, davacı tarafından, kiralanan davalı (A.Ç.)'a devredilirken birlikte verilen demirbaşların iade edilmemesinden dolayı bedellerinin tahsili istemidir. Davacı ile davalı (A.Ç.) arasında düzenlenen ve imzalarına ve muhtevasına itiraz edilmeyen senetten, davalı (A.Ç.)'ın söz konusu simit fırının içerisindeki demirbaşlarla birlikte teslim aldığı ve bu demirbaşları üç ayın sonunda aldığı gibi teslim etmeyi taahhüt ettiği anlaşılmaktadır. Davalı bu demirbaşların dava dışı birine ait olduğunu ileri sürmüşse de bunu ispatlayamamıştır. Öyleyse davalı (A.Ç.)'ın bunları geri vermemesi akdin ihlali sonucunu doğurur ve istemin kabulüne karar verilmesi gerekir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenle kararın BOZULMASINA, 27.3.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.