 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1984/5078
K: 1984/5084
T: 26.10.1984
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı İzmir 2. Sulh Hukuk Hakimliğince verilen 10.7.1984 tarih ve 415-883 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı avukatı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı davalı şirketten 27.3.1973 tarihinde satın almış olduğu her biri (100) lira nominal değerli 19156 numaradan 19165 numaraya kadar devam eden 10 adet hamiline yazılı hisse senetlerini kaybettiğini belirterek, zayi nedeniyle iptal kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevabında TTK.nun 573. maddesine göre davanın müvekkili şirketin merkezinin bulunduğu Ankara'da açılması gerektiğini, ayrıca müvekkilinin hasım gösterilmesine de gerek olmadığını bu kabil davaların hasımsız açılması gerektiğini ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece ibraz edilen belgeler dayanak yapılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
TTK.nun 573. maddesi hamile yazılı senetlerin iptali konusunda yetkili mahkemeye ilişkin hükmü ihtiva etmekte olup, anılan maddenin ikinci fıkrasına göre, hamile yazılı hisse senetlerinin ziyanı halinde yetkili mahkeme Anonim Şirket Merkezinin bulunduğu yer mahkemesidir.
Davalı vekili cevap layihasında, müvekkili şirketin merkezinin bulunduğu yerin Ankara olduğunu ileri sürmüş olup, bu konuda uyuşmazlık olmadığına göre, mahkemece dava dilekçesinin selahiyet yönünden reddine karar verilmesi gerekirken aksine düşünce ile davanın görülerek yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru olmadığı gibi davanın da hasımsız açılması gerekirken şirketin hasım gösterilmek suretiyle de hüküm tesisi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, 26.10.1984 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.