 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1983/796
K: 1985/753
T: 27.09.1985
DAVA : Taraflar arasındaki "tapu iptali" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Silivri Asliye Hukuk Mahkemesince davanı kabulüne dair verilen 18.12.1981 gün ve 642-633 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 31.5.1982 gün ve 2345-3008 sayılı ilamı:
(..Davacı, davalılar Gülşen ve İrfan'dan alacaklı olduğunu; bu nedenle yaptığı icra kovuşturmasını sonuçsuz bırakmak için taşınmazlarını, kütükte öteki davalı Mehmet'e satmış gibi işlem yaptıklarını bildirerek bu işlemin geçersizliğinin İİK.md. 277 ve izleyenleri uyarınca belirlenmesini istemişlerdir.
Anılan yoldaki davanın dinlenebilme koşullarından biri de güçsüzlük belgesinin sunulmuş olmasıdır. Dava koşulunun varlığı, doğrudan gözetilir. Olayda, kesin ya da İİK. md. 105 gereğince geçici güçsüzlük belgesi yoktur. Öyleyse dava koşulunun yokluğu nedeniyle dinlenme olanağı bulunmayan (meşmu olmayan) dava reddedilmelidir. Yerel Mahkemece, bu yön gözetilmeksizin davanın esasına girişilerek Yasanın 283/1. maddesine aykırı olarak tapu aktarımına karar verilmesi yolsuzdur...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve HUMK.nun 2494 sayılı Yasa ile değişik 438/2 maddesi gereğince duruşma isteğinin reddine karar verilip dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü :
KARAR : İcra ve İflas Kanununun 277. maddesine dayanan iptal davasının dinlenebilmesi için borçlu hakkında güçsüzlük belgesinin alınması gerekir. Olayda sözü edilen maddeye dayanan bir iptal davası değil, muvaza iddiasına dayanan bir dava söz konusudur. Hal böyle olunca borçlu hakkında güçsüzlük belgesi alınması zorunluluğu bulunmamaktadır. Direnme bu nedenle uygun bulunduğundan işin esası incelenmek üzere dosya Özel Daireye gönderilmelidir. SONUÇ : Yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı işin esası incelenmek üzere dosyanın 1. Hukuk dairesine gönderilmesine, 27.9.1985 gününde oyçokluğu ile karar verildi.