 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1983/674
K: 1985/434
T: 10.05.1985
DAVA : Tarafla arasındaki "şiddetli geçimsizlik nedeniye boşanma" davasından dolayı yapılan yargılama sonuda; Karadeniz Ereğilisi Asilye Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 15.7.1982 gün ve 1981/772 - 982/461 sayılı kararın incelenmesi davalı tarafından istenilmesi üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 29.11.1982 gün ve 1982/7562 - 8862 sayılı ilamiyle; (...Boşanmaya karar verilebilmesi için ortak hayatı çekilmez hal getirecek derecede, birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte şiddetli bir geçimsizlik mevcut ve sabit olması gerekir. Oysa dinlenen davacı tanıklarının sözlerini bir kısmı Medeni Kanunun 134. maddesinde yer alan çekilmezlik halini ve köklü sarsılma durumunu kabule elverişli olmayan beyanlar olup, bir kısmı ise sebep ve saiki açıklanmayan ve inandırıcı olmaktan uzak izahlardan ibarettir. Kaldı ki bağımsız evi boşaltıp anasının evine giden kocaya karşı kapı önündeki tartışmada kadının sırta vurması bu taşınmaya direnme niteliğindedir. Bu itibarla davanın reddi gerekirken delillerin takdirinde hataya düşülerek boşanmaya karar verilmiş olması usul ve kanuna aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir. Temyiz Eden: Davalı (D.T.)
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalının temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.'nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA 10.5.1985 gününde üçte ikiyi geçen oyçokluğuyla karar verildi.