 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1983/6
K: 1984/1135
T: 28.12.1984
DAVA : Taraflar arasındaki "alacak" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda, (Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi)'nce davanın reddine dair verilen 13.11.1981 gün ve 364-717 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine; Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 1.6.1982 gün ve 2378-4029 sayılı ilamıyla; (... 1 - Davacı, gümrükten ihale yoluyla aldığı otonun onarımından sonra satılarak elde edilecek karın üçe bölünmesi yoluyla davalılarla ortaklık kurup teslim ettiğini, alım ücretinin davalılarca ödenmediğini ileri sürerek alınmasına karar verilmesini istemiştir. Davalılar ortaklığı yadsıyarak otonun davacı tarafından satıldığını savunmuşlardır.
2 - Mahkemece tanık sözlerine dayanılarak davanın reddine karar verilmiştir. Ne var ki, bu tanıklara and içirilmemiştir. öyleyse and ile desteklenmeyen tanık sözlerine dayanılması doğru değildir. Burada, yapılacak iş; tanıklar and verilerek dinlenilmeli, bundan sonra HUMK.nun 240. maddesi uyarınca tanık sözleri değerlendirilerek sonucuna ulaşılmalıdır.
Yerel mahkemece bu yönün gözetilmemesi usul ve yasaya aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden: Davacı vekili.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : İlke olarak taraflardan biri istediği takdirde hakim tanığa yimin vermek zorundadır. Taraflardan hiçbiri istemezse hakim tanığa yemin vermek zorunda olmayıp bu konuda tam bir takdir hakkını haizdir (HUMK. m. 262). Diğer taraftan yeminin tanıklıktan sonra ettirileceği de Usulün 261. maddesi hükmünün gereğidir. Olayda tanıklara yemin ettirileceği ihtar edilmiş ancak eda ettirilmemiştir. Mahkemece yemin ettirileceği açıklandığına göre yeminin eda ettirilmesi zorunludur. O halde tanıklara yeminin eda ettirilerek sonuca göre karar verilmek gerekeceğinden direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı HUMK.nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyzi peşin harcının geri verilmesine, 28.12.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.