 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E:1983/5-841
K:1985/573
T:07.06.1985
- KAMULAŞTIRMA BEDELİ
- USULİ KAZANILMIŞ HAK
* ÖZET:Yanlardan birinin bilirkişi raporuna itiraz etmemesi durumunda sonradan yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucu verilen rapor, itiraz edenin öncekine göre, daha da aleyhine ise önceki rapor itiraz eden taraf yararına usuli kazanılmış hak oluşturur.
(YİBK., 315.1965 gün ve 4/2 s.)
Taraflar arasındaki " kamulaştırma bedeline itiraz" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; (Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi)'nce davanın kabulüne dair verilen 9.4.1982 gün ve 1981/199-146 sayılı kararın incelenmesi davalı tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 5. Hukuk Dairesi'nin 8.7.1982 gün ve 1982/6891-7279 sayılı ilamıyla; (... Taşınmaz mala az değer biçen 1. bilirkişi kurulu raporu hakkında diyeceklerini bildirmeleri için yan vekillerine mahkemece 5.11.1981 günlü oturumda önel tanınmış ve bunu izleyen 12.11.1981 günlü oturumda rapora davalı idare vekili itiraz ettiği halde davacı vekili tarafından itiraz edilmemiş ve böylece bu değer davalı idare yararına usuli kazanılmış hak oluştuğu düşünülmeden daha fazla değer biçen rapora tutunularak arttırmaya karar verilmesi doğru bulunmamıştır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden: davalı vekili.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Taraflardan birinin bilirkişi raporuna itiraz etmesi, diğerinin itiraz etmemesi halinde sonradan yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucu verilen rapor itiraz edenin, öncekine göre, daha da aleyhine ise önceki rapor itiraz eden taraf yararına usuli kazanılmış hak oluşturur, bunun sonucu olarak itiraz etmeyen tarafın razı olduğu miktar aşılarak daha fazla değer belirleyen sonraki rapora dayanılarak karar verilemez. Mahkemece usuli kazanılmış hak gözetilmeden önceki kararda direnilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirir. Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır,
Sonuç: davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı HUMK.nun 429. maddesi gereğince (BOZULMASINA), istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 7.6.1985 gününde oybirliğiyle karar verildi.