 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1983/52
K: 1985/51
T: 30.01.1985
DAVA : Taraflar arasındaki "alacak" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Uzunköprü Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 14.4.1982 gün ve 1982/115-159 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 2.6.1982 gün ve 1982/3858-4053 sayılı ilamı: (... Taraflar arasında kurulan yalın ortaklığın eylemli olarak sona erdiği yönünde bir uyuşmazlık yoktur. Mahkemece de, ortaklığın bozulmasına karar verilmiştir. Bu duruma göre, BK.nun 539. maddesi hükmü gereğince arıtıma karar verilmelidir. Şöyle ki; şirketin borçları ödendikten ve ortakların her birinin şirkete yaptığı avanslarla, şirket için yaptıkları giderleri ve sermayeleri iade olunduktan sonra geride bir şey kalırsa böylece oluşan bu karın ortaklar arasında bölüştürülmesi gerekir. Eğer şirketin, mal varlığı, borçları ve avans ve giderleri ödendikten sonra sermayelerin iadesine kafi gelmez ise, zararın ortaklar arasında, bölüştürülmesi öngörülmüştür. Öyle ise, taraflar arıtımda anlaşamıdıkları takdirde idareci ortaktan gerekli bilgi ve belge istenilmeli, varsa diğer ortaktan da belge istenilmeli ve bilgisine başvurulmalıdır. Ortaklığın tüm hesapları alındıktan sonra, mal varlığı ve taraflara iadesi gereken miktar bilirkişi aracılığı ile saptanmalı ve sonucuna göre bir karar verilmelidir. Mahkemece hiç bir araştırma yapılmadan yazılı biçimde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, 30.1.1985 gününde oybirliği ile karar verildi.