 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1983/492
K: 1983/142
T: 28.03.1983
DAVA : Olay günü harman yerinde, öldürülenin çocukları H. ve İ.Ç.'le, sanığın kardeşi R.P. kavga etmişlerdir. Bu kavga esnasında R.P. tabanca çekmiş, H. ve İ.Ç kolunu bükmek suretiyle tabancayı yere düşürmüşler, olay yerine gelen köy bekçisi hasan Kartal yere düşen tabancayı almış, H. ve İ.Ç.'le beraber köy muhtarı Reşit Gökdeniz'in evine götürmüşlerdir. bu arada koşarak kendi evine giden R.P., orada bulunan kardeşi M.P. ve annesini durumdan haberdar edince, R.P. ve annesi elinde sopa, sanık av tüfeği olduğu halde koşarak muhtarın evine gitmişler, oada kapı önünde bulunan ve daha önceki olaylara karışmayan R.Ç.'e sanık M.P., 6-7 metre mesafeden av tüfeği ile iki el ateş ederek onu öldürmüştür.
Suçun haksız tahrikin etkisi altında işlenmiş sayılabilmesi için fail tarafından yapılan hareketin, haksız tahriki oluşturan failin sebebiyet verdiği gazap veya elemin bir tepkisi olması gerekmekle birlikte; sanığın eyleminin de haksız tahrik teşkil eden fiili işleyen kimseye yönelmiş olması gerekmektedir.
Kanun, birisine kızıp da hıncını başka bir kimseden alanları korumayacağı için, haksız tahrikin bulunması, tepkinin, tahrik teşkil eden fiili yapan kimseye yönelmiş olmasına bağlıdır (Manzini II, 1920, 250-251), (Erem, 339), (Dönmezer-Erman, Nazari ve Tatbiki Ceza Hukuku, 7. Bası, Cilt 2, S. 437).
Olayımızda da, bizzat mağdur tarafından sanık veya yakınlarına karşı yapılmış haksız tahrik teşkil edecek bir hareket sözkonusu olmadığından, sanık vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile, re'sen de temyiz incelemesine tabi bulunan direnme hükmünün onanmasına karar verilmelidir.
Çoğunluk görüşüne katılmayan Üyeler; (Özellikle savunması gözönünde tutulduğunda, sanığın haksız bir tahrikin etkisiyle suç işlediğini kabulde zorunluluk bulunduğunu, bu nedenle direnme hükmünün bozulmasına karar verilmesi gerektiğini) ileri sürerek bu yolda oy kullanmışlardır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, tebliğnamedeki isteme uygun şekilde, Yerel Mahkeme direnme hükmünün ONANMASINA, depo parasının sanığa iadesine, üçte ikiyi geçen çoğunlukla 28.3.1983 tarihinde karar verildi.