 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1983/286
K: 1984/7
T: 16.01.1984
DAVA : Hırsızlık suçundan sanıklar (M.U.) ve arkadşlarının beraatlerine dair Çerkeş Sulh Ceza Mahkemesinden verilen 8.6.1982 gün ve 14-181 sayılı hükmü, o yer C. Savcısının temyizi üzerine Yargıtay 6. Ceza Dairesince incelenerek 9.6.1983 gün ve 2121-5400 sayılı ilam ile onanmasına karar verilmiştir.
C. Başsavcıığının, CMUK.'nun 322. maddesi uyarınca Özel Daire onama kararının kaldırılması ve hükmün bozulması istemini bildiren 7.7.1983 gün ve 98 sayılı itiraznamesiyle dosyanın 1. Başkanlığa gönderilmesi üzerine Ceza Genel Kurulu'nca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Hırsızlıktan sanık (M.), (M.) ve (S.U.)'ın beraatlerine ilişkin hükmü Özel daire;
(Dosya ve duruşma tutanakları münderecatına, kararın dayandığı gerekçeye ve takdire göre C. Sacısının temyiz itirazları ile tebliğnamedeki düşünceyi reddederek oybirliğiyle onamıştır.
Onama kararına yasal sürede itirazda bulunan C. Başsavcılığı; Çankırı YSE Müdürlüğü tarafından 23.11.1972 günlü senetle çimento ve borular (R.K.) ve (M.G.)'e teslim edilmiş, bu malzemeler köy odasına konmuştur. Ancak bu iki şahsın malzemeyi nasıl teslim etiği araştırılmamış, zamanın muhtarı dinlenmeştir. Bu tarihten sonra malzemeler kullanılmamış,cimentonun bir kısmı bozulmuş, bazı köylülerce çalınmış, boruların sayısı da azalmıştır. Sanık ve köylüler malzemeyle ilgilenen olmadığı için şahsen yararlanmaya yönelmişlerdir. Sanıklar, ilgilelere boruları aldıklarını ve kullandıklarını C. Savcısındaki ifadelerinde açıkça bildirmişlerdir. Sudan, köylünün yararlanması bu durumu değiştirmez. sanıklar tüm köylülerin yararlanması için suyu getirmemişler, kendileri ve bir kısım komşuların yararlanması amacıyla getirmişlerdir.
24.10.1980 günlü tutanakta sanık (M)'in evine bitişik hayvan damında 12 adet plastik boru bulunduğu yazılıdır.
Bu nedenle sanıkların suçları sabit iken, beraatlerine karar verilmesi isabetsiz olduğundan, Özel Daire onama kararının kaldırılmasına, Yerel Mahkeme hükmünün bozulmasına karar verilmesini istemektedir.
Dosya kapsamına, toplanan delillere göre, Çerkeş ilçesine bağlı Örenler Köyü muhtarı (A.B.), aza (Y.M.) ve (S.K.) 1972 yılında YSE idaresine başvurara köyü içme suyu getirmek üzere çimento ve boru yardımı istemişlerdir. YSE idaresi 23.11.1972 tarihinde bu isteği olumlu görerek (R.K.) ve (M.Ç.) isimli köy mutemetlerine 3.600 kg. çimento, 221 adet (P) ve 2 adet (J) marka boru teslim etmiştir.
Olay tarihi olan 1978 tarihine kadar aradan 6 yıl geçtiği halde, köy yöneticileri içme suyu işine elatmamışlar, çimento taşlaşmış,bir kısım boru da zayi olmuştur.
Köy halkından olan sanık (M.U.) ile iki oğlu sanık (M) ve (S) tüm masrafları kedileri yaparak köye 500 m. uzaklıktaki kaynaktan kazı yaptırıp boru düşeterek evleri yakınına su getirmişlerdir. Bu sudan köylülerin de yararlanması için kö odasında bulunan ve YSE idaresinin verdiği borudan 28 m. uzunluktaki miktarını alarak köy meydanında yaptırdıkları çeşmeye bu boruları açıktan geçirerek su götürmüşlerdi. Çekme, sanıkların evine 28 metre uzaklıktadır. Diğer bir kısım köylülerin evine daha yakın bulunmaktadır.
Sanıklar, halarındaki şikayeti öğrenince, aldıkları boruları iade etmişler, yerine kendi aldıkları boruları takmışlardır.
Olayın bu oluş ve akışına göre, YSE idaresince köyün Ustalar mahallesine içme suyu getirilmesi için köy hükmi kişiliğine verilen borulardan 28 m. uzunluktaki bölümünün sanıklar tarafından hırsızlık kastıyla alınıp kullanıldığı anlaşılamamaktadır.
Bu itibarla itirazın reddine karar verilmelidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle itirazın reddine, gereği için dosyanın C. Başsavcılığına gönderilmesine, 16.1.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.