 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1983/9692
K: 1984/2929
T: 19.04.1984
DAVA : Davacı, prim alacağı, ücret ve ikramiye farkı alacağı, fazla çalışma parası ve yakacak parası farkı ile diğer sosyal haklar karşılığı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmekle; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı, işyerinde 1.1.1979 - 31.12.1980 döneminde yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesinin 29 ve 49. maddelerine göre toplam 12 gündelik tutarında prim öngördüğünü, Yüksek Hakem Kurulu'nca yeniden yürürlüğe konulan toplu iş sözleşmesinin bu prim adedini üçe indirdiğini, işverenin son toplu iş sözleşmesinin yürürlüğe konulduğu 1.1.1981'den sözleşmenin taraflara tebliğ edildiği 2.3.1982 tarihine kadar primleri eski sözleşmeye göre ödediği halde yeni toplu iş sözleşmesi uyarınca 3 prim ödemesi gerektiği düşüncesiyle 9 primi kestiğini iddia ile bunların davalıdan geri alınmasına karar verilmesini istemiş mahkeme bu isteği kabul etmiştir.
Olayda Yüksek Hakem Kurulu'nca yeniden yürürlüğe konulan toplu iş sözleşmesi ile prim adeti her ne kadar 12'den üçe indirilmiş ise de aradaki farkın ücrete yansıtıldığı toplu iş sözleşmesi hükümlerinin her birlikte değerlendirilmesinden anlaşılmaktadır. Şu halde Yüksek Hakem Kurulunca yeniden yürürlüğe konulan toplu iş sözleşmesine göre, bu toplu iş sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren taraflara tebliği tarihine kadar 3 adet prim ödenmek gerekirken davalıca eskisi gibi 12 adet prim ödendiği meydana çıkmaktadır. İlke olarak yanlış ödemenin geri alınması mümkündür. Yüksek Hakem Kurulu'nca yeniden yürürlüğe konulan veya daha önceki toplu iş sözleşmelerine bu ilkeden ayrılarak fazla ödemelerin geri alınmayacağı yolunda hüküm konulması kuşkusuz geçerlidir. Nitekim bazı toplu iş sözleşmelerine bu yolda hükümler konulmaktadır. Olayda yanlış ödemede bulunulduğunun anlaşılmasına ve bunun geri alınamayacağı hakkında toplu iş sözleşmesine de bir hüküm konulmadığına göre davacının bu yöne ilişkin isteğinin reddi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Karar bozulmalıdır.