Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E:1983/8689
K:1983/10151
T:01.12.1983
  • GÖREV
ÖZET : 2821 sayılı Sendikalar Yasasının .14. maddesi, yargısal denetim konusunda iş mahkemelerini görevli kılmayarak Seçim Kurulu Başkanı olan hakime özel olarak görev vermiş bulunduğundan, delege seçimlerine ilişkin, tek iş mahkemelerinin görevi dışındadır.
(2821 s. Sendikalar K m. .14)
Davacı, 15 Eylül 1983 tarihli delege seçimi ile 2 Ekim 1983 tarihli genel kurul iptaline karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, istekleri reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü
Uyuşmazlığın çözümü 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve değişikliklerinin kapsamı ve amacının incelenmesini zorunlu kılmaktadır.
7 Mayıs 1983 günlü ve 18040 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2821 sayılı Sendikalar Kanunu birinci bölümde kuruluş esasları düzenledikten sonra ikinci bölümde organlara yer vermiş ve 9. madde ile sendikaların, şubelerinin ve konfederasyonların zorunlu organlarının genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulundan ibaret bulunduğunu hükme bağlamıştır.
Yasanın 10. maddesi genel kurulların oluşması hakkında şu düzenlemeyi getirmiştir: "İşçi sendika şubesi genel kurulu üyelerden oluşur."
İşçi sendikası şubesinin faaliyet sahasındaki işyerlerinde çalışan sendikalı işçi sayısı beşyüzü aştığı takdirde şube genel kurulu delege esasına göre, yapılır. Genel kurula katılacak delegeler, üyeler tarafından 14 maddede belirtilen esaslara ve sendika tüzüğündeki hükümlere göre seçilir. Şube Genel Kuruluna katılacak delege sayısı yüzden az ve ikiyüzden çok olmamak üzere sendika tüzüğünde belirlenir.
İşçi Sendikası Genel, Kurulu, üyelerden, üye sayısı bini aştığı takdirde delegelerden oluşur, şubesi bulunan sendikalarda delegeler şube genel kurullarınca, . şubeleri bulunmayan sendikalarda delegeler ikinci fıkradaki usul uyarınca seçilir. Sendika Genel Kurulun delege sayısı ikiyüzden az beşyüzden çok olmamak. üzere tüzüğünde belirlenir" Bu maddede seçim esasları bakımından aynı yasanın ondördüncü maddesine göndermede bulunulmuştur
Yasanın 14. maddesi seçimlerde uyulacak esasları belirlemiştir. Bu hükümlere göre "Genel Kuruların toplanması ve yürütülmesini gözetmek üzere valinin görevlendireceği hükümet komiserinin genel kurulun başlayacağı gün ve saatte genel kurulun yapılacağı mahalde bulundurulması zorunludur......
Genel Kurullarda zorunlu organlara delege veya üye seçimleri yargı gözetimi altında serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre, aşağıdaki şekilde yapılır. Seçim yapılacak genel kurul toplantılarından en az onbeş gün önce genel kurula katılacak üye veya delegeleri belirleyen listeler ile toplantının gündemi, yeri, günü, saati ve çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirten bir yazı ile birlikte iki nüsha olarak o yer seçim kurulu başkanı olan hakime tevdi edilir. O yerde birden fazla seçim kurulu varsa, görevli seçim kurulunu İl Seçim Kurulu tesbit eder.
Hakim gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri de getirtip incelemek suretiyle varsa noksanları tamamlattıktan sonra seçime katılacak üye ve delegeleri belirleyen liste ile yukarıdaki fıkrada belirtilen diğer hususları onaylar. Onaylanan liste ile toplantıya ilişkin diğer hususlar genel kurulun toplantı tarihinden yedi gün önce sendika şubesi, sendika veya konfederasyon binasında asılmak suretiyle ilan edilir. İlan süresi üç gündür.
İlan süresi içinde listeye yapılacak itirazlar Hakim tarafından incelenir ve en geç iki gün içinde kesin olarak karara bağlanır. Bu suretle kesinleşen listeler ile toplantıya ilişkin diğer hususlar hakim tarafından onaylanarak. ilgili sendika şubesi, sendika veya konfederasyonlara gönderilir.
Hakim, bir başkan ve iki üyeden oluşan seçim sandık kurulunu oluşturur... Bundan sonra seçimin yapılması biçimi belirlenerek onikinci fıkra ile şu hükümler getirilmiştir: "Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların değerlendirilmesinden itibaren iki gün içinde seçimin sonuçlarına yapılacak itirazlar hakim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İtiraz süresinin geçmesi ve itirazların karara bağlanmasından hemen sonra hakim yukarıdaki hükümlere göre kesin sonuçları ilan eder ve ilgili sendika, sendika şubesi veya konfederasyona bildirir."
Sendikalar Kanununun 7 Mayıs 1983 günlü Resmi Gazete'de yayınlanan ve genel esasları yukarıya aynen alınan 10 ve 14. maddelerinin, ilk metinlerinin incelenmesinden anlaşılacağı üzere yasa koyucu hiçbir kuşkuya yer vermeyecek bir biçimde genel kurullarla zorunlu organlara delege veya üye seçimlerinde yargı gözetimi esasını getirmiş ve ayrıca tam olarak hakimin denetimine yer vermiştir.
Şu husus özellikle belirtilmelidirki; 14. madde ile öngörülen yargı denetimini gerçekleştirecek hakim maddenin 3. fıkrası ile öngörülen seçim kurulu başkanı olan Hakimdir; diğer fıkralarda sözü geçen hakimde aynı hakimdir. Bu husus Yasanın 52. maddesindeki hükümlerle de tam bir açıklığa kavuşmuştur.
2821 sayılı Sendikalar Kanununun yukarıda açıklanan 10 ve 14. maddeleri daha sonra 29 Ağustos 1983 günlü ve 18150 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2882 sayılı Yasa ile değiştirilmiştir. 10. maddenin 2. fıkrası bu değişiklikle şu duruma gelmiştir. "İşçi sendikası şubesinin faaliyet sahasındaki işyerlerinde çalışan sendikalı işçi sayısı beşyüzü aştığı takdirde şube genel kurulu delege esasına göre yapılır. Genel Kurula katılacak delegeler üyeler tarafından serbest, eşit gizli oy, açık sayım ve döküm esasına ve sendika tüzüğündeki hükümlere göre seçilir. Şube genel kuruluna katılacak delege sayısı yüzden az, iki yüz elliden çok olmamak üzere sendika tüzüğünde belirlenir. Görülüyor ki; değişik metin ilk metindeki "14. maddede belirtilen esaslara" şeklindeki göndermeyi kaldırmıştır.
2882 sayılı Yasa ile 14. maddenin 3. fıkrası şu şekilde değiştirilmiştir: "Seçim yapılacak genel kurul toplantılarından en az onbeş gün önce genel kurula katılacak üye veya delegeleri belirleyen listeler ile toplantının gündemi, yeri, günü, saati ve çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirten bir yazı ile birlikte iki nüsha olarak o yer seçim kurulu başkanı olan hakime ve mahalli mülki amire tevdi edilir. O yerde birden fazla seçim kurulu varsa görevli seçim kurulunu İl Seçim Kurulu tesbit eder. Toplantı tarihleri gündemde yer alan diğer konular gözönünde bulundurularak görüşmelerin bir Cumartesi günü akşamına kadar sonuçlanmasını ve seçimlerin ertesi gün olan Pazar gününün dokuz on yedi saatleri arasında yapılmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi zorunludur... "
Genel Kurulların oluşmasına ilişkin 10. maddeden 14. maddeye yapılan göndermenin kaldırılmasının amacı uygulamada doğabilecek güçlükleri ve hatta olanaksızlıkları önlemek için delege seçimlerin in sadece sendika tüzüğünde belirlenen hükümlere göre, yapılmasını sağlamaktır. Yargısal denetim seçimlerin sendika tüzüğünde belirlenen hükümlere uygun olarak yapılıp, yapılmadığı yönünden olacaktır. Bu hükümle ayrıca, seçimlerde yargı denetiminin kaldırılması hedefi güdülmemiştir. Zira 14. maddenin değiştirilmeyen hükümleri ve özellikle 52. maddede... "Seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir usulsüzlük veya kanuna aykırı uygulama nedeniyle seçimlerin iptaline" denilerek seçim kurulu başkanı olan hakime görev verilmek suretiyle tartışmaya yer vermeyecek açıklıkla yargısal denetimi korumuştur. Aksi yöndeki bir, yorum, temelden bozuk bir sisteme (ki, yargı denetimine tabi tutulan diğer bütudelege ve organ seçimleri buna dayanacaktır.) Geçerlilik tanımak sonucunu doğuracaktır ki, bu düşünceyi 2821 sayılı Sendikalar Kanununun getirdiği sistemin bütünlüğü içinde savunmak mümkün değildir. Nevar ki olayda uygulanması gereken 14. madde yargısal denetim konusunda İş Mahkemelerini görevli kılmamış, seçim' kurulu başkanı olan. Hakime özel olarak görev vermiştir.
Hal böyle olunca, delege seçimlerine ilişkin istemin görevden reddi gerekirken esasa girilerek reddi isabetsizdir. Bu yöne ilişkin karar bozulmalı.
Görevden redde ilişkin istem hakkındaki kararın onanması gerekir.
Sonuç : Delege seçimlerine ilişkin kararın görevden (BOZULMASINA), diğer isteme ilişkin kararın (ONANMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 1.12.1983 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini