 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
E: 1983/4986
K: 1983/273
T: 18.01.1983
ÖZET: İthalci, toptancı ve perakendeci karlarının hangi organca ve nasıl saptanacağı 213 sayılı Vergi Usul Yasasının 42. maddesi ile bu konuda çıkarılmış olan yönetmelikte gösterilmiştir. Bu durumda 1918 sayılı Yasanın 25/4. maddesi ile yapılacak ila verilen ele geçirilme yen, dolayısıyla zoralımı yapılamayan kaçak eşya için para cezası, bu eşyaya tekabul eden cif kıymet + gümrük vergi vs, resimler + ithalatcı karı + toptancı karı + perakendeci karından oluşur.
(1918 s. Kaçakçılık K m. 25/4)
(213 s. VUK m. 42)
Kaçakçılık suçundan sanık İsmail hakkında yapılan duruşma sonunda; 1918 sayılı Yasanın 25/3-4, 33 ve 647 sayılı Yasanın 4-6 maddeleri uyarınca 3018,50 lira ağır para ve 3600 lira hapisten çevrili ağır para cezaları ile mahkumiyetine, çevrili para cezasının ertelenmesine dair (Kayseri 1. Asliye Ceza Mahkemesi)'nden verilen 3.3.1982 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi müdahil vekili tarafından süresinde istenilerek depo parası ile şartı yerine getirilen dava evrakı C. Başsavcılığı'nın bozma isteyen 27;12.1982 günlü teb] iğnamesi ile daireye verilmekle, dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Yapılan duruşmaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere, gösterilen gerekçeye ve takdire göre sair itirazlar yerinde değilse de;
1 - 1918 sayılı Yasanın 25. maddesinin 4. fıkrasında eşya ve maddelerin müsadere edilmemesi halinde hükmolunacak para cezasına bunların gümrüklenmiş piyasa değeri miktarınca bir meblağın ilave olunacağı öngörülmüştür.
Maddenin açık hükmü, para cezasına toptancı ve perakendeci kar payının ilavesi biçiminde yapılacak bir uygulamayı kabule müsait bulunmamaktadır.
Konunun açıklığa kavuşturulması İçin bazı kavramlar üzerinde durulması gerekir.
1918 sayılı Yasa gümrüklenmiş piyasa değerini tanımlamamıştır. Bu hususta 1615 sayılı Gümrük Yasasında da yararlanılacak bir içerik bulunmamaktadır. Buna karşın piyasa rayici Türk Hukuk Lügatında (Piyasada Cari Fiyat) olarak, keza Ansiklopedik Hukuk Sözlüğünde (Bir malın piyasada revaçta olan alım satımına esas olan değeri, fiyatı) biçiminde tanımı yapılmış ve genelde de bu anlamda anlaşıldığı kabul edilmiştir. Bu takdirde alım satıma esas olan değerin hangi birimlerden oluştuğunun saptanması icap eder. Prof. Sahir Erman Ticari Ceza Hukuku - IV (Kaçakçılık Suçları) adlı yapıtında (Sh. 128) bunu, (ithal edilen eşyanın cif değerine gümrük vergisi ve sair devlet resimlerinin ilavesi suretiyle elde edilecek meblağa normal ithalatçı, toptancı ve perakendeci karlarının ilavesi ile bulunacak kıymettir) şeklinde tanımladığı görülmektedir ki, gerçekten (piyasa değeri) deyimi ile herşeyden önce yasal yollardan yurda girişi yapılmış bir mal anlaşılacak ve bunun cif değerine yasalarca kabul edilmiş gümrük vergisi ile kar oranlarının ilavesi ile bulunacak meblağın ifade edilmek istendiği hususunda duraksama gösterilmeyecektir.
İthalci, toptancı ve perakendeci karlarının hangi organca ve nasıl saptanacağı hususu ise 213 sayılı Vergi Usül Yasasının 42. maddesi ile bu konuda çıkarılmış olan yönetmelikle gösterilmiştir. Bu halde 1918 sayılı Yasanını 25/4 maddesi ile yapılacak ila verilen ele geçirilmeyen dolayısıyla zoralımı yapılamayan kaçak eşya için bu eşyaya tekabul eden cif kıymet+ gümrük vergi vs. resimler+ithalatçı karı + toptancı karı ± perakende karından oluşacağı kabul edilmesi gerekir.
Bu doğrultuda maddenin anlaşılıp uygulama yapılması icap ederken yazılı şekilde ve eksik para cezasına hükmolunması,
2 .- Müdahale tarihine göre maktu vekalet ücretinin noksan tayini,
3 - Para cezasına cif değer ilave edilmemesi sonucu nisbi vekalet ücretinin eksik hükmedilmesi,
Yasaya aykırı müdahil vekilinin temyiz itirazları bu sebeple yerinde görüldüğünden hükmün (BOZULMASINA), depo parasının iadesine 18.1.1983 günü oybirliğiyle karar verildi.