 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1983/13358
K: 1983/13325
T: 23.12.1983
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan ortaklığın giderilmesi davasına dair karar bir kısım davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, 13 parça taşınmaz mal ortaklığının giderilmesi isteğine ilişkindir. mahkeme 5165 parselin taksimine, diğer parsellerin satılmak suretiyle ortaklığının giderilmesine karar vermiş, hükmü bir kısım davalılar vekili temyiz etmiştir.
Temyiz 910 ve 5165 parsellere yönelik olduğundan inceleme bu iki taşınmaza hasren yapılmıştır.
1 - Dosya kapsamına, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerekçelere göre, 910 parsele yönelik temyiz itirazları yersizdir.
2 - 5165 sayılı parsele ilişkin temyize gelince: Bu taşınmazın 1/2 payının davalı mümin'e ait olduğu, 1/2 payının da tarafların murisi Hüseyin'e ait olduğu anlaşılmıştır. Mahkeme 11.10.1983 tarihli keşife ve keşif sonucu düzenlenen bilirkişi krokisini esas alarak taksime bir kısmın Mümin'e bir kısmınında hisseli olarak Hüseyin mirasçılarına bırakılmasına karar vermiştir. Keşif sırasında bulunan Hüseyin mirasçısı Şahinde ile 25.10.1983 günlü oturumda bulunan Hüseyin mirasçılarından davalı ayşe ve Mürvet bu taksim şeklini kabul ettiklerini imzaları ile belirtmişlerdir. Hüseyin'in geriye kalan mirasçısı davalı Hasan ile Gülsüm'ün bu konuda beyanları alınmamıştır ve bunların vekili taksim şeklini kabul etmediklerini temyiz nedeni yapmıştır. Bu durumda taksim şekli hususunda bir ittifakın varlığı kabul edilmez. Ancak ittifak halinde bir kısım hissedar paylı (mirasçı) bırakılabilir. Aksi halde bu mümkün değildir. Bu bakımdan taksimine karar verilmesi usulsüzdür. Kabule göre de taşınmaz belediye hudutları veya mücavir alan içerisinde ise eklenerek imar yasasına göre bu şekilde bir taksime imkan olup olmadığının sorulması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken bundan zuhul edilmesi de doğru değildir. Bu nedenlerle hüküm usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Yukarıda birinci maddede açıklanan nedenle 910 parsele ait hükmün ONANMASINA, 2. maddede izah edilen sebeple 5165 parsele ait hüküm kısmının ise BOZULMASINA, taşınmaz malın şatış bedelinden hissesine düşecek paranın binde beşi nisbetinde hesaplanacak onama harcından peşin alınan 500 liranın mahsuubu ile bakiyesinin temyiz edenden alınmasına, 23.12.1983 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.