 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E:1983/5877
K:1983/6531
T:27.06.1983
ÖZET : Aracın davalının mal varlığına girip girmemesi yasanın belirlediği ((taraf olma)) durumunu ortadan kaldırmaz. Bu itibarla davalı belediye hakkındaki davanın husumet yönünden reddi doğru değildir.
(2561 s. YYBB. K m. 4/3)
Taraflar arasındaki trafik kazasından doğma tazminat davası nedeniyle yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı 36.000 liranın faiziyle birlikte davalı Bakiden alınarak davacıya ödenmesine diğer davalı İstanbul Belediyesi hakkındaki davanın husumet yönünden reddine ilişkin hükmün süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor okunduktan sonra dosya incelendi, gereği konuşuldu:
1 - Kazaya karışan aracın maliki olan... Belediyesi, Sıkıyönetim Komutanlığı'nın 9.2.1981 gün 57 numaralı bildirisi ve 2561 sayılı Yasa gereğince 16.2.1981 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere İstanbul Belediyesi'ne bağlanmıştır. Bu tarihden itibaren....... Belediyesi'nin hükmi şahsiyeti sona ermiş, tüm alacak ve borçları İstanbul Belediyesi'ne geçmiştir. Kazaya neden olan aracın İstanbul Belediyesi'nce sonradan ayrı bir tüzel kişiliği olan İETT. Genel Müdürlüğüne verilmiş olması, davalı İstanbul Belediyesi'nin bu davada hasım olmasını engellemez. Zira İstanbul Belediyesi yasa gereği taraftır. 2561 sayılı Yasanın 4. maddesinin 3. bendinde aynen "Büyük şehir belediyesine bağlanan belediye ve köylerle işletmelerin gerçek ve tüzel kişiler ile her türlü ilişkilerinde anılan idareler yerine büyük şehir belediyesi taraf olur" denilmektedir. İstanbul Belediyesi, kanuni halef olmuştur. Aracın davalının mal varlığına girip girmemesi yasanın belirlediği "taraf olma" durumunu ortadan kaldırmaz. 0 halde mahkemenin davalı belediye hakkındaki davayı husumet yönünden reddetmiş olması isabetsiz olup bozmayı gerektirir.
2 - Yerel mahkemenin 28.12.1981 günlü kararıyla 36.000 liranın davalı Bakiden tahsiline karar verilmiş, adı geçen temyiz etmediğinden onun hakkındaki bu hüküm kesinleşmiştir. Bozmaya uyulduktan sonra sadece davalı belediye hakkında hüküm kurulması gerekirken, hakkındaki hüküm kesinleşmiş bulunan davalı Baki için de yeniden hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
Sonuç : Temyiz olunan hükmün yukarıda gösterilen nedenlerle (BOZULMASINA) ve peşin harcın istek halinde geri verilmesine, 27.6.1983 gününde oybirliğiyle karar verildi.