 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1983/3734
K: 1983/5664
T: 26.05.1983
DAVA : Taraflar arasındaki trafik kazasından doğma tazminat davası nedeniyle yapılan yargılama sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı (S.A.) hakkındaki davanın zamanaşımı nedeni ile reddine, 368,632 liranın faiziyle birlikte davalı (N.K.)'dan alınarak davacılara ödenmesine ilişkin hükmün davalı (N.K.) Avukatı tarafından duruşma istekli olarak temyiz edilmesi üzerine gereği konuşuldu:
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir yolsuzluk görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki itirazlarının reddi gerekir.
2 - Dosya içerisinde mevcut belgelerden davacıların desteklerinin bağımsız çalışan kişi olduğu anlaşılmaktadır; bu kişilerin Bağ-Kur'a sigortalı olması yasal zorunluluktur. Bilindiği gibi 1479 Sayılı Bağ-Kur Yasasının 63. maddesi kuruma zarar gören sigortalılara yapacağı yardımlar nedeniyle rücu hakkı vermiştir. Nitekim davalının temyiz dilekçesine eklediği belgeden kurumun davacıların desteklerine ödediği miktar için davalı aleyhine rücu davası açtığı anlaşılmaktadır.
Mahkeme tazminat kapsamını doğrudan doğruya belirlemek zorundadır. (BK. md. 43); bu nedenle istek olmadan ölenin Bağ-Kur sigortalısı olduğunu gözeterek araştırma yapması gerekirdi. Bu yolda bir inceleme yapılmadan hüküm kurulması davalıyı ileride çifte tazminat ödeme durumunda bırakabilir. O halde mahkemenin tazminat kapsamıyla ilgili eksik incelemesi usul ve yasaya aykırıdır. O halde mahkemenin tazminat kapsamıyla ilgili eksik incelemesi usul ve yasaya aykırıdır. Mahkemece yapılacak iş Kurumun rücu edebileceği miktarı (davacılara bağlanan aylıkların peşin değerini Bağ-Kur Genel Müdürlüğünden sorarak) araştırıp bunu destek zararlarından düşüp sonucuna göre hüküm kurmaktan ibarettir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın 2. bentte gösterilen nedenle BOZULMASINA, temyiz eden davalının diğer temyiz itirazlarının 1. bentte gösterilen nedenle reddine (...) 26.5.1983 gününde oybirliğiyle karar verildi.