 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1983/7676
K: 1983/8109
T: 01.11.1983
DAVA : Hatice ile Sadettin arasındaki alacak davasının yapılan mahkemesi sonunda verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1 - Mallarının idaresini kocasına bırakmış olan kadın, evliliğin devamı süresince hesap sormaktan vazgeçmiş ve mallarının bütün gelirini ev masrafına karşı kocasına bırakmış sayılır (MK. 186/2). Olayda davacı kadının, mallarının idaresini kocasına bıraktığı ve davalının bu sebeple davacıya ait buğdayı sattığı gerçekleşmiştir. Öyle ise davacının hesap soramayacağı buğdayla ilgili isteğinin reddi gerekir. Bu yönün gözetilmemiş olması usul ve kanuna aykırıdır.
2 - Eşlerin birliğe fiilen son verdikten ve ayrı yaşamaya başladıktan sonraki dönemde, kocanın, davacı karasına ait pancarları sattığı ileri sürüldüğüne göre, bu durumun ispatlanmış olması halinde, koca aldığı pancar bedelini geri vermek zorundadır. Bu konuda yeterli inceleme yapılmadan hüküm verilmesi bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA, 1.11.1983 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.