 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E: 1983/1268
K: 1983/1309
T: 24.02.1983
DAVA : Bıçakla müessir fiilden sanık İbrahim'in yapılan yargılaması sonunda; sanığın suçu sarhoşluk niteliğinde görüldüğünden TCK.nun 572/1. maddesi gereğince cezalandırılması gerektiğinden usulü muamelelerin durdurulmasına ve dosyanın C.Savcılığına tevdiine dair Kurucaşile Sulh Ceza Mahkemesinden verilen 15.7.1982 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi C.Savcısı tarafından süresinde dilekçeyle istenmek ve dava evrakı c.Başsavcılığının 14.2.1983 tarihli tebliğnamesiyle daireye gönderilmekle okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği düşünüldü :
KARAR : Dava konusu bıçakla yaralamak suçunun mütecaviz sarhoşluk suçuna dönüştüğü kabul edilmek suretiyle ayrı bir suç teşkil eden bu eylem C.Savcısının zamanaşımı sonuna kadar karar isteme imkanını da ortadan kaldırıcak biçimde muktezaya bağlanmış olmasına göre, "kararın usulü muamelelerin durdurulması şeklinde ittihaz edilmesinin kabili temyiz olmak vasfını ortadan kaldırmayacağı kararlaştırıldıktan sonra yapılan incelemede;
Sanık hakkında bıçakla yaralamak suçundan TCK.nun 456/4 ve 457/1. maddelerinin uygulanması istemiyle dava açılmış olup tecavüzi sarhoşluktan açılmış bir dava söz konusu değildir.
Kararda; "sanık hakkında yaralamak suçundan kamu davası açılmış ise de; eylem mütecaviz sarhoşluk suçunu oluşturduğundan usule ait işlemlerin durdurulmasına ilgili mahkemeye davaya açılmak üzere dosyanın C.Savcılığına tevdiine" denilmiştir.
Yaralamak keyfiyeti, mütecaviz sarhoşluk suçunda tecavüz unsuru teşkil edebilirse de, bıçakla yaralamak suçunun mütecaviz sarhoşluk suçuna dönüşmesinin mümkün bulunmadığı iki eylemin müstakil suçlar olarak mütalaası gerektiği izahtan varestedir.
CMUK.nun 257. maddesinde, "hükmün mevzuu, duruşmanın neticesine göre iddianamede gösterilen fiilden ibarettir." denilmekte, aynı kanunun 259. maddesinde sanığın son tahkikat kararnamesinde veya iddianemede yazılı suçtan başka bir suç işlediğinin duruşma sırasında meydana çıkması halinde, C.Savcısının talebi ve maznunun muvaffakitiyle her ikisi birlikte hükmolunmak üzere bu suçun duruşulacak işle birleştirilebileceği tasrih edilmektedir.
Ezcümle; Dava konusu fiilin suç teşkil eden vasfında değişiklik vukuu halinde uygulanması mümkün bulunan 258. maddenin müstakil suç oluşturan yeni bir fiilin ortaya çıkması hali ile alakası bulunmamaktadır.
Bu itibarla dava konusu yapılmayan mütecaviz sarhoşluk suçundan gereği yapılmak üzere C.Savcılığına suç duyurusunda bulunulmakla yetinilip, kamu davasının mevzuunu teşkil eden bıçakla yaralamak eyleminden dolayı hüküm tesisi gerekirken bundan zuhul olunarak yazılı şekilde karar ittihazı,
Bozmayı gerektirmiş, C.Savcısının temyiz itirazı bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan hükmün BOZULMASINA, isteme aykırı olarak 24.2.1983 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.