 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E: 1983/7355
K: 1983/6165
T: 03.03.1983
DAVA : Davacı kooperatif adına vekili tarafından, davalı ilyas Muvaffak Girginkardeşler aleyhine 31/5/1982 gününde verilen dilekçe ile satış vaadi sözleşmesi uyarınca cebri tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda: davanın kabulüne dair verilen 16/7/1982 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR : Davaya konu olan taşınmazın bulunduğu mahalde 2613 sayılı yasa uygulamasının başladığı dosya içerisinde bulunan belgelerden anlaşılmaktadır. Sözü geçen yasanın 22/A bendi gereğince ilan yapılıp yapılmadığının diğer bir deyimle Kadastro Komisyonu incelemesine başlanılıp başlanılmadığı tahkik edilmemiş ve bu suretle görev hususu düşünülmemiştir.
Bu yolda inceleme ve araştırma yapılarak Kadastro Komisyon incelemesine başlanılmış ise de davaya 2613 sayılı yasa hükümlerine göre bakılması gerekmektedir. Bu yolda inceleme yapılmadan yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA ve bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine mahal olmadığına, 3.3.1983 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.