 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1983/8582
K: 1984/475
T: 27.01.1984
DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatında temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacılar vekili, davacılara ait taşınmazın Vakıflarla ilişiğinin kesilmesi sırasında taviz bedeli olarak tahsil edilen 500.000 liradan fazla alınan 495.000 liranın davalı idareden faiziyle tahsili talebinde bulunmuştur.
Mahkemece, fazla alındığı tespit edilen 495.000 liranın ödeme tarihi olan 27.4.1983'den itibaren yasal faiziyle davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
Hüküm, davalı yanca tahsilatın yasal olduğu ve faizin yanlış tarih esas alınarak yürütüldüğü gerekçeleriyle temyiz edilmiştir.
1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre diğer temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2 - Dava dilekçesinde alacağın faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesi istenmiş, faiz başlangıcı için bir tarih belirtilmemiştir. Mahkemece % 5 faizin ödeme tarihi olduğu tespit edilen 27.4.1983'den geçerli olarak yürütülmesine karar verilmiştir. Olayda söz konusu olan alacağın geç ödenmesinden kaynaklanan temerrüt faizdir. Borçlar Kanunu'nun 103. maddesine göre bir miktar paranın tediyesinde temerrüt eden borçlu faiz ödemekle yükümlüdür.
O halde davalı, temerrüde düşürüldüğü tarihten itibaren % 5 faizden sorumlu tutulabilir. Mahkemenin karar altına alınan alacağa davalı davadan önce ihtar gönderilerek temerrüde düşürülmüşse o tarihten, aksi halde dava tarihinden itibaren faiz yürütmesi gerekirken ödeme tarihinden geçerli olmak üzere faize karar vermesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
SONUÇ : 1. bentte açıklanan nedenlerle diğer temyiz itirazlarının reddine, kararın ikinci bentte açıklanan nedenle BOZULMASINA 27.1.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.