 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1983/4660
K: 1983/5422
T: 27.06.1983
DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacılar, yanlar arasında inşaat ve nakliye işleri için ortaklık kurulduğunu, davacı Hüseyin'in inşaat, davalı Ali'nin nakliye işlerini yürüttüğünü, ortaklığın nakliye işlerinin yürütülebilmesi için bir de kamyon alındığını, ancak davalının kamyonu ortaklık amacı dışında kullandığı gibi, kendisinin de ortaklığa aykırı davranışta bulunduğunu öne sürerek ortaklığın tasfiyesine, taşınır mallarının satışına, kamyonun ortaklığa ait olduğunun tesbitine, davacıların katılma payları 400.000'er liranın hüküm altına alınmasına karar verilmesini istemişlerdir. Davalı yetki itirazından başka, yanlar arasında Borçlar ve Ticaret kanunları hükümlerine göre kurulmuş bir ortaklık bulunmadığını savunmuştur. Mahkemece ortaklığın fesih ve tasfiyesine, kamyonun eşit paylarla ortaklığa aidiyetinin tesbitine, taksimi kabil mallarının taksimine, olmayanların icra yolu ile satılarak paraya çevrilmesine, bundan masraf ve depo kirasının düşülmesine davacı Ahmet'in katılma payı 300.000 lira ile davalı Ali'nin katılma payı 140.000 lira ödendikten sonra kalandan her bir ortağa ortaklık payı 94.663'er liranın ödetilmesine karar verilmiştir.
1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair itirazları reddedilmelidir.
2 - Mahkemece yanlar arasında varlığı kabul edilen inşaat ve nakliye ortaklıklarının feshine ve artımına ilişkin olarak verilen karar, BK. md. 535 ve onu izleyen maddelere uygun değildir. Herşeyden önce artımın icra yolu ile değil Mahkemece yapılması gerekir.
O halde, mahkemece anılan BK. Md. 535 ve sonra gelen maddeler hükümleri gözetilerek, öncelikle her iki ortaklığın yönetici ortağından hesap istenmeli, bu hesaplarla ilgili kanıtlar toplanmalı ve değerlendirilmeli, ortaklığın yaptığı işler ile, kar ve zarar durumu bilirkişi aracılığı ile saptanmalı, meydana gelecek uygun sonuç çevresinde ortaklığın arıtılmasına karar verilmesi gerekirken, bu yönlerin gözetilmemesi usule ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın 2. bentte gösterilen nedenle davalı yararına BOZULMASINA, 27.6.1983 gününde oybirliğiyle karar verildi.