 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 1983/11113
K: 1984/916
T: 01.02.1984
DAVA : Mercii kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine; bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 21.11.1983 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü KARAR : Borçlu icra emrinin tebliği üzerine mal beyanında bulunduğu 31.7.1981 tarihli dilekçesinde, borcu kabulle S.S.Kurumu'ndan aldığı emekli maaşı üzerine haciz konulmasını ve borcun maaşından kesilmesini istemiştir.
Borçlu, emekli maaşı üzerine haciz vaazı nedeni ile süresi içinde ve 506 sayılı Kanunun 121. maddesine dayanarak haczedilmezlik şikayetinde bulunmuştur.
Haczedilmezlik şikayetinden iptidaen feragatın caiz olup olmadığı tartışma konusudur.
İİK.nun 83/a maddesinin amacını açıklayan gerekçede, borclunun hacizden önce, sonuçlarını tahmin edemiyeceği cihetle bir mal veya maaş yahut icretin haczedilmeyeceği yolunda şikayette bulunmayacağını bildirmesinin lehine olan yasa hükmünün uygulanmasından feragat etmesinin hükümsüz sayılacağı, zira bir malın ne derecede haczedilmez olduğunun, borçlunun ve ailesinin haciz anındaki durumlarına göre saptababileceği ifade olunmuştur.
O halde, borçlu haciz işleminden evelki tarihte, alacaklı ile anlaşmak suretiyle ya da icra memurluğuna bu yolda açıklamada bulunarak bir mal veya maaş yahut ücretini haczine izin vermesi kabul edilebilir bir ifade açıklaması değildir. Böyle bir irade beyanı, ancak haciz sırasında ya da haciz işleminin gerçekleşmesinden sonraki dönemde ortaya çıkarsa caiz sayılacaktır. Şu durumda, hacizden evelki devrede feragatı ifade eden beyan ve tutumu ile borçuya sorumlu tutmaya İİK.nun 83/a maddesi hükmü ve gerekçesi müsait değildir.
Olayda, borçlunun haciz yapılmadan evelki devrede emekli maaşına haciz konulmasını bildirmesine rağmen hacizden sonra bundan vazgeçerek şikayette bulunmasına değer vererek, şikayeti kabul edip haciz kaldıran mercii kararı yasaya uygundur.
SONUÇ : Açıklanan gerekçeye göre, alacaklı vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile İİK.nun 366. ve HUMK.nun 438. maddeleri uyarınca mercii kararının ONANMASINA, 2868 sayılı Kanunun (2-d) maddesi uyarınca harç alınmasına yer olmadığına, 1.2.1984 gününde, oybirliğiyle karar verildi.