 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1982/749
K: 1984/661
T: 06.06.1984
DAVA : Taraflar arasındaki "tazminat" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İSTANBUL Asliye 16. Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 9.11.1981 gün ve 492-692 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 3.2.1982 gün ve 257 - 598 sayılı ilamı: (.. Davacı, mahkemeden aldığı tahliye kararı ile icraya başvurmuş, dükkanın boşaltılmasını istemiştir. İcra Memurluğunca davalıya bu konuda icra emri gönderilmiş ve kiralanan icraca düzenlenen 18.7.1979 günlü tutanakla alacaklı (davacı) vekiline teslim edilmiştir. Bu tutanakta raf, vitrin ve asma kat uzantısının sökülmüş olduğu ayrıca belirlenmiştir. Davacı, kira sözleşmesi ile kendisine ait olan ve davalıya teslim edilen bu demirbaşlara yapılan zararlarını istemiştir. Teslim anına kadar olan zararlardan davalı sorumludur. Davalının bu sorumluluktan kurtulabilmesi, ancak bu zararları davacının yapmış olduğunu kanıtlaması ile mümkündür. dinlenen tanıkların bu yönde bilgileri yoktur. Davalı kiralananı BK. md. 266/1'de tanımlandığı biçimde geri verdiğini kanıtlayamamıştır. O halde, mahkemece yapılacak iş, davacının istek kalemleri gözetilmek suretiyle mahallinde keşif yapılarak, bilirkişi aracılığı ile zarar tutarını belirlemekten ibarettir. Mahkemece bu yön gözetilmeden davanın reddine karar verilmiş olması Usul ve Yasaya aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, 6.6.1984 gününde oybirliğiyle karar verildi.