 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1982/315
K: 1984/966
T: 21.11.1984
DAVA : Taraflar arasındaki "konkordato" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda (Çine İcra Tetkik Mercii)nce davanın reddine dair verilen 14.7.1981 gün ve 19981/61-62 sayılı kararın incelenmesi davacılar tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin 12.11.1981 gün ve 1981/5849-820 sayılı ilamıyla: (...Borçlu tetkik merciine müracaatla konkordato talebinde bulunmuş ve ayrıca hakkındaki icra işlemlerinin durdurulmasına karar verilmesini istemiştir. Konkordato talebi halinde ne şikilde işlem yapılacağı İİK.nun 285 ve onu izleyen maddelerinde gösterilmiştir. Takiplerin de hangi hallerde duracağı 289. maddede gösterilmiştir. Tetkik Merciince duruşma günü tayin edilerek taraflara davetiye çıkarılarak tayin olunan günde duruşma açılıp konkordato talebi hakkında bir karar vermek gerekirken, duruşma gününden evvel dosya üzerinde imnceleme yapılarak taleplerin durdurulması talebinin red olunması ve konkordato mehli talebi hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi isabetsizdir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle; yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden: Davacılar vekili.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyzi edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Davacı borçlular, konkordato talebinde bulunmuşlar, ayrıca aleyhlerindeki icra işlemlerinin de durdurulmasını istemişlerdir.
Mahkeme işin esası bakımından duruşma açmış, tedbir istemini ise bir ara kararı ile reddetmiştir.
Davacıların, bu ara kararını temyizi üzerine, Özel Daire metni yukarıya aynen alınan kararı ile yerel mahkeme kararını bozmuştur.
Dosyanın Yargıtay'da bulunduğu sırada, işin esasına görmeye devam eden mahkeme, sonuçta; bozmaya karşı direnilmesini ve işin esası yönünden, "adi şirketin konkordato teklifine hakkı bulunmadığından, talebin reddine karar vermiştir. Bu karar davacılar tarafından ve esasa ilişkin olarak temyiz edilmiştir.
Bu durumda, ara kararı niteliğindeki tedbir kararlarının müstakilen temyizi mümkün bulunmadığından, ara kararına ilişkin bozma usul yönünden isabetsiz ise de, yerel mahkeme işin esasını görmeye devam edip davayı sonuçlandırdığına ve esasa ilişkin olarak verilen kararda temyiz edildiğine göre tüm temyiz itirazları açısından temyiz incelemesi yapılmak üzere dosya Özel Daireye gönderilmelidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle dosyanın 12. Hukuk Dairesi'ne gönderilmesine, 21.11.1984 gününde oybirliğiyle ile karar verildi.