 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1982/226
K: 1982/276
T: 07.06.1982
DAVA : Rüşvet almaktan sanık Mehmet'in beraatine dair (kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 5.10.1981 gün ve 127/180 sayılı hüküm müdahil vekilinin temyizi üzerine Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nce incelenerek 6.4.1982 gün ve 1073/1182 sayılı ilam ile bozulmasına karar verilmiştir.
C. Başsavcılığı'nın CMUK.nun 322. maddesi uyarınca özel dairenin bozma kararına itiraz etmesi, bozma kararının kaldırılmasını ve dosyanın özel aireye tevdiine karar verilmesi isteminin bildiren 23.4.1982 gün ve 83 sayılı itiraznamesiyle dosyanın 1. Başkanlığa gönderilmesi üzerine; Ceza Genel Kurulu'nca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Görevli karakol komiseri bulunduğu sırada kanunen yapmaya mecbur olduğu şeyi yapmak için müdahilden rüşvet almaktan sanık Mehmet'in beraatine ilişkin hükmü katılan vekilinin temyizi üzerine özel daire :
(Sanık hakkında rüşvet suçundan dolayı kamu davası açılmış olup, bu suçun oluşması için, rüşvet alanla veren arasında bir rüşvet anlaşmasının mevcudiyeti şart bulunmasına, suç öğelerinden olan bu anlaşmanın, görevliye rızaen menfaat bağlamayı ifade etmesine serbest irade ile başkasına menfaat sağlamada CMUK.'nun 365. maddesindeki anlamda suçtan zarar görme bahis konusu olmayacağına göre, müdahil olarak davaya kabulüne karar verilen İsmail'in suçtan ne suretle zarar gördüğü açıklanmadan müdahale isteğinin kabulüne karar verilmesi) isabetsizliğinden sair yönlerini incelemeksizin oybirliğiyle bozmuştur.
c. Başsavcılığı daire kararına yasal sürede itirazlarda bulunarak özetle:
Müdahil gayri meşru isteğinin muhatabıdır. Dürüst ve uyanık bir kişi olarak haklı işinin yapılması için rüşvet isteyen sanık komiseri vakit geçirmeksizin şikayet etmiştir.
Bu nedenle C. Başsavcılığ'nca kamu davası açılmış, müşteki davaya katılma isteğinde bulunarak, ileride müfteri durumuna düşmemesi için C. Savcısının yanında yer almış beraat kararını haklı olarak temyiz etmiştir. Diğer taraftan emsal olaylarda rüşvet teklifine maruz kalan memur kendisine rüşvet teklif eden şahıs hakkında açılan kamu davasına müdahil olarak katılabilmektedir. Görüşüyle özel daire bozma kararının kaldırılarak işin esasının incelenmesine karar verilmesi istenmektedir.
Dosya içeriğine göre, İstanbul Kartal İlçesi........Karakolu'nda komser olarak görev yapan sanık Mehmet müşteki Müdalil İsmail'in kayınbiraderinin bıçakla yaralanmasından dolayı yaptığı kovuşturmada, kovuşturmayı müştekinin lehine yürütmek için müdahilden 5000 lira rüşvet almıştır. Açılan kamu davasında subuta yeterli kanıt elde edilemediğinden sanığın beraatine karar verilmiş ve beraat hükmü mahkemece müdahilliğine karar verilen müşteki müdahil İsmail tarafından temyiz edilmiştir.
Çözümü gereken ve itiraza konu olan husus, suçun niteliğine ve müştekinin durumuna göre CMUK.nun 365. maddesindeki suçtan zarar gören koşulunun oluşup oluşmadığı noktasında toplanmaktadır.
365. madde 16.6.19836 gün ve 3006 sayılı ve 17.6.1937 gün ve 3207 sayılı Yasalarla iki defa değiştirilerek bu günkü şeklini almıştır.
Maddenin 3207 sayılı Yasayla değişiklikten önceki şekline göre, suçtan zarar gören şahsın kamu davasına müdahale edebilmesi için suçun, hayata, sıhhata, ırza, şahsi haklara ve mallara taalluk eden bir işlemi içermesi gerekmekteydi. 3207 sayılı Yasayla bu tahdit kaldırılmış ve işlenen herhangi bir suçtan dolayı suçtan zarar gören her şahsın tahkikatın her halinde müdahale yolu ile kamu davasına katılma olanağı getirilmiştir.
Bu bakımdan zararı dar olarak anlamamak gerekir. Olayın oluş ve akışından müşteki müdahilin dava konusu suçtan zarar gördüğü anlaşılmaktadır. Zira beraat hükmünden sonra müştekinin müfteri durumuna düşmesi ve bunun sonucu olarakta zarara uğraması doğaldır. Müşteki müdahil beraet hükmünü doğacak zrarını önlemek amacıyla temyiz etmiş, sanığın suçlu olduğuna ilişkin kanıtları göstermiştir.
Bu itibarla itirazın kabulüne, özel daire bozma kararının kaldırılmasına ve esasen incelenmesi için dosyanın Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle itirazın kabulüne, özel daire bozma kararının kaldırılmasına ve esasın incelenmesi için dosyanın Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderilmesine 7.6.1982 gününde üçte ikiyi geçen çoğunlukla karar verildi.