 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1982/9941
K: 1983/527
T: 01.02.1983
DAVA: Davacı noksan ödenen kıdem tazminatının tahsiline karar verilmesini istemiştir. Mahkeme isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla
dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR: 1- Dosyadaki yazılarla toplanan delillere ve gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- İŞ Yasasının değişik 14/4. maddesi uyarınca emeklilik halinde, aynı ya da değiik kamu kurumlarında emekli veya Sosyal Sigortaya tabi hizmetlerin birleştirilmesi için aynı maddenin 5. fıkrasındaki hükme göre bu hizmetlerin kıdem tazminatlarını gerektirmeyecek şekilde sona ermemiş olması gerekir. İstifa hali ise 14. maddede sayılan kıdem tazminatını gerektirecek fesih sebeplerinden değildir.
Davacının 1.3.1957 - 30.5.1957 tarihleri arasında Aksu Belediyesi'nde çalışıp da muvazzaf eskerlik nedeniyle son bulan hizmeti ile yedek subaylıkta geçen hizmeti dışındaki diğer hizmetlerinin istifa ile son bulduğuna göre bunların kıdem tazminatının da dikkate alınmaması gerekir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan sebepten davalı yararına BOZULMASINA,peşin alınan temyiz harcının istek ahlinde iadesine 1.2.1983 gününde oybirliğiyle karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
İstifanın hizmet aktinin kıdem tazminatı ödenmesini gerektirmeyecek şekilde sona ermesi hali olarak kabulü, işçinin hizmet aktine tabi olarak geçen hizmet süresi için sözkonusu olup, T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak geçen hizmet süresi için geçerli değildir. Bu yön, İş Kanunu'nun değişik 14. maddesi hükümlerinden açıkça anlaşılmaktadır. Bununla T.C. Emekli Sandığı Kanunu'na göre emekli ikramiyesi ödenmesine ilişkin esaslar ve kazanılmış haklar burada da aynen korunmak istenmiştir.
Bu itibarla mahkemenin davacının istifa suretyle sona eren T.C. Emekli Sandığı Kanunu'na tabi olarak geçen hizmetlerinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmış olmasının doğru olduğu kanaatiyle hükmün ONANMASI oyundayım.