 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1982/7385
K: 1982/8681
T: 03.11.1982
DAVA : Davacı ihbar ve kıdem tazminatı, hafta ve genel tatil gündelikleri ile fazla çalışma parasının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme isteği reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeblere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2 - Davalı, iş aktini işi terketmek suretiyle davacının bozduğunu, fazla mesaide yapmadığını savunduğuna göre artık bu haklardan dolayı ibranameye dayanamaz. Zira, gerekmeyen bir hakkın ibrasından sözedilemez.
O halde ihbar ve kıdem tazminatı ile fazla mesai istekleri hakkında tarafların gösterecekleri deliller toplanıp sonucuna göre bir karar vermek gerekirken, savunmayla çelişkili düşen ibranameye dayanılarak bu isteklerin reddi isabetsiz olup, bozmayı icabettirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarda 2. bentte yazılı sebebten davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 3.11.1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.