 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1982/676
K: 1982/3035
T: 25.03.1982
DAVA : Davacı kıdem ve terki hizmet tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1- Dosyadaki yazılarla toplanan delillere ve gerektirici sebeblere göre davacının tüm temyiz itirazları ile davalının aşağıdaki bendlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- İşyasasının 1927 sayılı yasa ile değişik 14. maddesinde ayni kıdem süresi için bir 1. defadan fazla kıdem tazminatı veya ikramiye ödenmeyeceği kuralı getirilmiştir. Bu kural kamu düzeni ile ilgili olup bağlayıcı ve buyurucu niteliktedir. Bu nedenle davacı evvelce askerliğe giderken kıdem tazminatı aldığına göre bu sürenin yeniden kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması yasasının az önce açıklanan kuralı ile bağdaşmaz. bu konuda toplu iş sözleşmesindeki hükme itibar edilmesi hatalıdır.
3- Yine yasada yıldan artan süreler için orantılı kıdem tazminatı ödeneceği kabul edilmiş bulunduğundan 6 aydan eksik sürelerin 6 aya, fazla sürelerin seneye tamamlanmasında 14. madde esaslarına aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeblerinden davalı yararına BOZULMASINA, temyiz peşin harçlarının istek halinde ilgililerine iadesine, 25.3.1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.