 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1982/4528
K: 1982/4931
T: 17.05.1982
DAVA : Davacılardan haksız olarak kesilen Toplu İş Sözleşmesi farklarının davalıdan tahsiline karar verilmesi istenmiştir.
Mahkeme isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı hazine avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
Davacılar Toplu İş Sözleşmesi farklarının Toplu Sözleşmede taraf sendika için kesildiğini bunun yasaya aykırı olduğunu iddia ile kesilen parasının davalı işveren bakanlıktan alınarak kendilerine verilmesini istemişler; mahkeme iddiayı sabit görerek paranın davalı idareden alınarak davacıya verilmesine karar vermiştir.
Uyuşmazlık konusu para, Toplu İş Sözleşmesinin tarafını oluşturan sendikanın hukukunu ilgilendirdiğinden sendika hasım gösterilmeden açılan bir dava ile tahsile karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Kabul şekli itibariyle ihtiyati tedbir konulmuş bulunan ve dava konusunu oluşturan paranın davacılara iadesine karar verilmek gerekirken davalı idareden tahsiline denilmek suretiyle karar tesisi dahi isabetsizdir. Bozma nedenine göre şimdilik diğer yönler üzerinde durmaya gerek görülmemiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA (...) 17.5.1982 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Davacılar, Köy YSE, İş Sendikasının yapmış olduğu Toplu İş Sözleşmesinden dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanan işçilerdir. İşveren, Toplu İş Sözleşmesi tarafı sendikanın isteği üzerine ve Toplu İş Sözleşmesi ve eki protokoldaki bir hükme dayanarak bu sözleşme ile sağlanan farkların belirli bir kısmını davacıların ücretlerinden keserek sendikaya ödemektedir.
Davacılar bu kesintinin kanuna aykırı olduğunu ileri sürerek, işvereni dava etmişlerdir.
İşçilerin işveren aleyhine açtıkları bu dava iş akti ilişkisi nedeniyle ve İş Kanununa dayanan hak iddiasından doğmakta olup, böyle bir davada aralarında bu tür bir ilişki bulunmayan, hatta üyelik bağı dahi olmayan, ancak sendikanın uyuşmazlık çıkarması halinde inceleme konusu yapılabilecek olan tüzükteki veya Toplu İş Sözleşmesindeki bir hükmün kendilerini bağlamayacağı yolunda sendikaya karşı bir savunmaya zorlanmaları doğru olmaz. Bu hakkın işverenlerle birlikte sendikaya karşı kullanılması şartını gerektiren bir durum da yoktur. diğer bir deyimle, işverenle sendika arasında mecburi dava ar9kadaşlığı da mevcut değildir.
Bu nedenle davacıların sendikayı hasım gösterme mecburiyetinde olmadıkları kanaatiyle çoğunluk görüşüne katılmıyoruz. İşin esasının incelenmesi gerektiği kanaatindeyiz.