 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1982/11102
K: 1983/1857
T: 01.03.1983
DAVA : Davacı, ücret zammının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, isteği reddetmiştir. Hüküm, süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacının dayandığı toplu iş sözleşmesinin 41 inci maddesinde işçilere yılda 60 günlük ücretleri tutarında ilave tediye verileceği kabul edildikten sonra, ayrıca işverence takdir edilen işçilere bu ikramiyenin 90 günlük ücret tutarında ödeneceği kabul edilmiştir.
Sözleşmenin 46/c maddesinde ise yine başarısı işverence takdir edilen işçilere normal ücret zamlarına 15 lira ayrıca zam yapılacağı öngörülmüştür.
Diğer taraftan davacıya, işvren tüzel kişiliğin yetkili başkanı tarafından evsiz vatandaşlara verilmek üzere yapılan 2000 konutun tasnif ve bağışlanmasında gecenin geç saatlerine kadar feragatle çalışıp, bu işin kısa zamanda sonuçlanıp gerçekleşmesinde katkısı bulunduğunu dikkate alarak üstün başarı takdirnmesi verilmiş ve belediye encümenince de bu hukuk kabul edilerek yevmiyesine 10 lira zam yapılması kararlaştırılmıştır.
Bu belgelerin davacının TİS'nin 41 ve 46 ncı maddelerinde öngörülen başarı belgeleri olduğu kuşkusuzdur. Bu belgelerin objektif başarı ölçüleriyle bağdaşmadığı kanıtlanmamıştır. Bu hale göre davacının sözleşmenin anılan maddelerinden yararlandırılması gerekirken yazılı gerekçelerle davanın reddi isabetli görülmemiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda gösterilen sebepten davacı yararına BOZULMASINA, 1.3.1983 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Toplu iş sözleşmesi kollektif bir hukuki düzenleme tarzı olup, burada yer alacak kaidelerin objektif kıstasları ihtiva etmesi gerekir. Davacının 90 günlük ücreti tutarında ilave tediye isteğine ilişkin toplu iş sözleşmesinin 41 inci maddesinin "işçilere yılda 60 günlük ücretleri tutarında ilave tediye yapılır. Ayrıca başarısı işverence kabul edilen işçilere yılda 90 günlük yevmiyesi tutarında ilave tediye yapılır" şeklindeki hükmünde, başarının objektif kıstasları gösterilmediğinden, bu hali ile benzer durumda olanlar hakkında farklı özel iş ve ücret uygulamasına yer verecek nitelikte bulunduğundan, geçerli olduğu kabul edilemez ve geçerli olmayan bir hükme göre de istekte bulunulamaz.
İşverenin TİS dışında kendiliğinden yapacığı ödemelerde de, aynı husus söz konusudur. Bu nedenlerle çoğunluğun bozma kararına iştirak edemiyoruz.