 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E: 1982/2761
K: 1982/2798
T: 15.09.1982
DAVA : Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu Ahmet'in ölümü sebebiyet vermekten sanık Seyip'in yapılan yargılaması sonunda; mahkumiyetine dair (Kadıköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen 19.2.1982 gün ve 1980/249 esas, 1982/84 karar sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık vekili tarafından istenilmiş ve şartı depo parası ile yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR : Sanık vekili mahkemeye tevdi ettiği 19.3.1982 günlü dilekçesiyle müvekkili hakkında gıyapta verilen mahkumiyet kararının kendisine tebliği talebinde bulunmuş ve hükmü temyiz edeceğini de bildirmiştir.
İşbu dilekçe üzerine gıyabi hüküm 25.3.1982 tarihinde usulü dairesinde kendisine tebliğ edildiği halde, başka bir dilekçe vermemiş ve sözü edilen dilekçedeki isteği temyiz isteği olarak kabul eden mahkemenin yazılı uyarısı üzerine temyiz şartı olan 100 lirayı 29.4.1982 tarihinde maliyeye yatırmıştır.
Böylece haricen öğrendiği mahkumiyet hükmünü temyiz edeceğini bildirip tebligat yapılmasını isteyen sanık vekilinin kendisine bu yolda tebliğat yapılmasından sonra şart yönünden yasal süreyi geçirdiği anlaşılmıştır.
SONUÇ : Bu durum karşısında adı geçene ait temyiz isteğinin CMUK.nun 310 ve 317. maddeleri uyarınca tebliğnamedeki isteğe aykırı olarak REDDİNE, yasal süre geçtikten sonra yatırılan depo parasının geri verilmesine, 15.9.1982 gününde oybirliği ile karar verildi.